Beste reistijd Afrika: Egypte, Marokko, Tunesië, Kenia, Tanzania, Zuid Afrika en Zuidelijk Afrika

Afrika is zo’n groot continent dat de beste reistijden per bestemming heel erg verschillen. In het zuiden van Afrika zijn de seizoen omgekeerd met die van ons, dut als het bij ons zomer is, is het daar winter en omgekeerd. Dat wil overigens niet zeggen dat de beste reistijden in Zuidelijk Afrika in ons winterseizoen zijn. Voor landen als Namibië, Mozambique en Botswana geldt bijvoorbeeld dat juist onze zomer de beste reistijden zijn.

Het noorden van Afrika is heet in onze zomer. De beste reistijden zijn daar dan ook het voor en najaar.

Bekijk de ‘beste reistijden-kalender’.
Hierin vind je overzichtelijk welke bestemmingen in welke maand de beste reistijd hebben.

 

 

Egypte

Tussen half september en half november en van half maart tot half mei kun je het beste naar Egypte reizen. Zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 12 is dan nog wel een must en ook een hoofddeksel is vooral in de zomer onmisbaar.

 

Tunesië

Het noordelijke en meest toeristische gedeelte van Tunesië is subtropisch. De winters zijn zacht en nat, de hoogzomer droog en snoeiheet. Vooral in juli en augustus kun je er beter wegblijven. Prettiger is het in het late voorjaar en vroege herfst.

 

Marokko

In de zomer (juni t/m september) kan de temperatuur hoog oplopen, vooral in de woestijn (Zagora/Merzouga) en Marrakech. Aan de kust is de temperatuur door de zeewind heel aangenaam en ook in de bergen is het een stuk prettiger toeven. Hoewel het warm is, is het niet nodig om Marokko in de zomer te vermijden. De auto’s en hotels zijn voorzien van airconditioning en het is een zeer droge warmte waardoor het er eigenlijk nog redelijk goed uit te houden is. De beste reistijd is het voor- of het najaar.

 

Kenia

Hier is het over het algemeen warm en aangenaam (gemiddeld 29 graden). Van april/mei/juni en november/december zijn regenperiodes. De regen valt dan meestal laat in de middag. Na zo’n bui is de natuur op haar mooist; fris en knisperig groen. Naïrobi en de hooglanden kunnen ‘s avonds koud zijn, vooral in juli en augustus. De beste reistijd is van juni tot oktober (koel en droog) en januari/maart (heet en droog, te vochtig aan de kust).

 

Tanzania

Het klimaat is in het grootste deel van het land tropisch. Aan de kust is het overdag altijd warm (25 graden) en vochtig. Mijd het grote regenseizoen maart/april/mei. In de korte regentijd (november/december) zijn de wegen een stuk beter begaanbaar. De droge perioden, juni/oktober en januari/februari zijn de beste reisperiodes. Bedenk dat vlak na een regenseizoen alles mooi groen is, maar dat wilde dieren zich vaker laten zien aan het eind van het droge seizoen.

 

Zuid Afrika

De seizoenen zijn tegenovergesteld aan die in Nederland. Als het in Nederland winter is, dan is het in Zuid-Afrika zomer. In het binnenland is het klimaat gematigd en het Kaapse Schiereiland heeft een mediterraan klimaat. Het Krugerpark, de Noord-Provincie en de kuststreken van KwaZulu-Natal zijn subtropisch. De beste reisperioden zijn de herfst (maart-april) en de lente (september-oktober). Maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite geschikt voor een vakantie. In de zomer kan het alleen erg heet zijn. Als het regent zijn het in de regel korte maar hevige buien. In de zomer is de begroeiing dichter, dit kan het zicht op de wilde dieren beperken. Dat kan een nadeel zijn. Een voordeel is weer dat er in deze periode veel jongen zijn, die in de lente zijn geboren.

 

Namibië

In Namibië zijn de seizoenen tegengesteld aan de onze. Tijdens onze zomer is het winter in Namibië. Overdag is de temperatuur dan aangenaam, maar de nachten kunnen koud zijn, zeker in de woestijn. Dit is ook het droge seizoen, waarbij er nagenoeg geen neerslag valt. De Namibische winter is de beste tijd om Namibië te bezoeken, omdat deze periode de dieren in de wildparken zich het best laten zien. Zij zijn voor water namelijk afhankelijk van de “waterholes” die je vanaf de weg en de restcamps goed kunt observeren. Deze periode is tevens het hoogseizoen voor reizen in Namibië en ook de scholen (incl. die in Zuid-Afrika) hebben dan vakantie. Tijdig boeken is dus noodzakelijk.

 

Mozambique

In Mozambique zijn de jaargetijden omgekeerd aan Europa. De regentijd duurt van oktober tot maart en de droge tijd (beste reistijd) loopt van april tot september. Aan de kustgebieden heerst een tropisch en vochtig klimaat.

 

Botswana

Botswana heeft over het algemeen een subtropisch klimaat met in het noorden een regenperiode gedurende de zomermaanden (november-maart). De beste reistijd om Botswana te bezoeken is daarom tijdens de wintermaanden van april t/m augustus, omdat het weer dan doorgaans aangenaam is en het wildleven dichtbij de waterbronnen blijft zodat zij makkelijker te zien is. De noordelijke gebieden liggen in de tropen. De winters zijn koud met vriestemperaturen die eigen zijn aan woestijngebieden. De droge wind veroorzaakt soms zandstormen vanuit de Kalahari woestijn. Het land valt wel eens ten prooi aan lange periodes van droogte.

Lees ook:Beste reistijd Caribbean: Aruba, Bonaire, Curacao, Cuba, Jamaica, Dominicaanse Republiek
Lees ook:De beste reistijden Noord Amerika, de Verenigde Staten en Canada!
Lees ook:Beste reistijd Midden Oosten: Jordanië
Lees ook:Beste reistijd Zuid Amerika: Brazilie, Argentinie, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Suriname
Lees ook:Beste reistijd Australië en Nieuw Zeeland

1 Reacties // Reageer

One thought on “Beste reistijd Afrika: Egypte, Marokko, Tunesië, Kenia, Tanzania, Zuid Afrika en Zuidelijk Afrika

Comments are closed.