Bereid je eigen eten; slacht je eigen dier

De meeste reizigers zullen er niet aan moeten denken en de meesten zullen ook nooit de mogelijkheid krijgen. Maar soms kan je er niet omheen, op reis in donker Afrika: Het slachten van een kip, geit of zelfs een koe!

In 2009 was ik in Malawi, waar ik en mijn reisgezelschap warm werden verwelkomd in het kleine dorpje Emphundwini. Bij de welkomsceremonie kregen wij van de bevolking dan ook een kip en een geit cadeau. Met jawel, de bedoeling om deze op te eten. De ochtend na de ceremonie liep iemand de keuken in en zag de kip, nog levend, met vastgebonden pootjes. Er pruttelde vlees in een grote pot. De geit was inmiddels geslacht, de kip zou spoedig volgen.

Aan het einde van het verblijf in Emphundwini werden wij door de bevolking nog bedankt met een feestelijke maaltijd. Er werd een koe uitgezocht, die geslacht ging worden. Een van mijn reisgenoten zag de uitdaging wel zitten. Zij wilde de koe wel slachten. De Malawianen gingen daarover met elkaar in discussie. Het was geen werk voor een vrouw, vond de een. Een ander leek het wel grappig. Uiteindelijk werd uit humaniteit voor het dier besloten de koe toch door een ervaren slachter te laten slachten. Dit bleek later een goed idee. De keel van een koe doorsnijden met een bot kapmes bleek een nog niet zo makkelijke klus te zijn. Ik heb het gebeuren met afschuw aanschouwd, en kon dan ook niet anders dan zeggen dat de lijdensweg van de koe te lang is geweest. Het was een minutenlange doodstrijd.

Uiteindelijk heeft tijdens die reis niemand van ons een dier geslacht. Toch is het niet ongewoon in Afrika om dieren te laten slachten door de gasten. Overkomt het je, probeer er dan van te genieten. Het wordt in ieder geval een mooi verhaal voor thuis.

Lees ook:Ben je man of vrouw? Beide!
Lees ook:Leer Afrika kennen bij mensen thuis
Lees ook:Zou jij doen aan woningruil?
Lees ook:Winactie: Win je favoriete vakantiefoto op canvas!
Lees ook:Ontsnapte kangoeroe mengt zich onder schaatsers

Geen reacties // Reageer