Negatief reisadvies Burundi na staatsgreep

In Burundi is het al dagen onrustig. Het leger heeft de president van het land, Pierre Nkurunziza, afgezet en de macht gegrepen. Het vliegveld in de hoofdstad Bujumbura en de grensovergangen zijn gesloten. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders nu met klem om vooral niet naar Burundi te reizen.

De afgelopen weken werden er al protesten gehouden in het land. De president had namelijk aangekondigd dat hij zich bij de volgende verkiezingen weer verkiesbaar stelt, voor de 3e keer. En dat is tegen de regels, want volgens de grondwet mag een president maar 2 termijnen over het land regeren. Inwoners van het land zijn boos en protesteren dan ook al een paar weken. Ook vanochtend waren er rellen in de hoofdstad. De politie schoot op betogers, gebruikte traangas en waterkanonnen.

De president was vandaag niet in het land en dat kwam het leger goed uit. Zij hebben inmiddels de macht gegrepen en steunen de president niet meer. Ook de politie staat achter het leger. Inwoners zijn inmiddels de straat op gegaan en zijn massaal aan het feesten. Maar ook nu is de kans op rellen groot en is het erg onrustig in het land.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft nu een negatief reisadvies voor het land afgegeven. Het ministerie adviseert om niet naar het land te reizen. Nederlanders die al in Burundi zijn, moeten binnen blijven en demonstraties vermijden.

Bij de Nederlandse ambassade in Bujumbura zijn 70 Nederlanders geregistreerd. Dat zijn zowel toeristen, als mensen die wonen en/of werken in Burundi. Ze krijgen het advies voldoende eten en drinken in te slaan, hun paspoort bij de hand te houden en alvast een koffer te pakken voor het geval ze direct het land moeten verlaten. Ook vraagt het ministerie Nederlanders die zich nog niet hebben geregistreerd, zich alsnog bij de ambassade te melden.

Lees ook:Reisadvies na staatsgreep gewijzigd: Reis niet naar Burkina Faso
Lees ook:Nederlandse ambassade in Jemen gesloten
Lees ook:Reisadvies aangescherpt: Reis niet naar Burundi
Lees ook:Noodtoestand Gambia: Negatief reisadvies voor hoofdstad Banjul
Lees ook:Nog geen contact met 27 Nederlanders na aardbeving in Chili

Geen reacties // Reageer