Antartica: Wit, koud & smeltend

 Tja, Antartica. En toen bleef ik even stil. Omdat ieder continent in deze blog een eigen rubriek heeft, mag ook Antartica zeker niet achter blijven. Behalve dat het koud, wit en ijzig is, kan ik er weinig over zeggen. 

Duidelijk geen rijke cultuur, mooie stranden, een lekker klimaat of een overheerlijke keuken dit keer. Antartica is in ieder geval uniek. Op een enkele onderzoeker, en Floortje Dessing na, zullen er niet veel mensen op deze plek zijn geweest of ooit komen.

  photo credit: 23am.com

Toch intrigeert het me, want wanneer Discovery Channel de zoveelste documentaire over over ijsberen, pinguins, stoere onderzoekers of smeltende poolkappen uitzendt, dan zit ik altijd gekluisterd voor buis. Maar of ik het echt zou willen bezoeken, als het me aangeboden zou worden, is een tweede.

Leuke feitjes zijn verder wel dat het eiland pas in 1820 ontdekt is en pas in 1911 voor het eerst bezocht is. Want tja, wie zoekt de extreme kou (-40/-60) nu vrijwillig op? Daarnaast is het er of een half jaar licht of een half jaar donker, ook niet echt praktisch. Het eiland heeft dan ook geen permanente bewoners, het is enkel een komen en gaan van onderzoekers.

Verder is het gebied dus regelmatig in het nieuws vanwege de smeltende poolkappen, wat natuurlijk een ecologisch drama is.

Lees ook:Nieuws: Iceberg down under
Lees ook:Sandboarden
Lees ook:KLM: dikke mensen moeten extra stoel boeken
Lees ook:Ambergris Caye mooiste eiland ter wereld
Lees ook:Vliegtuigen kunnen niet landen, verkeersleider slaapt

Geen reacties // Reageer