Beste reistijd Azië: Thailand, Maleisië, Indonesië, Sri Lanka, India, China

azieVoor Azië is er geen algemeen advies over de beste reistijd. Dit verschilt heel erg per land en zelfs binnen de landen kunnen er variaties zijn in de beste reistijden. Dat geldt zeker voor grote landen als China en India. Nederlanders gaan het liefste naar Zuid Oost Azië. Daar is het beste seizoen de droge tijd: ruwweg van oktober tot en met maart. Dat geldt voor landen bóven de evenaar. Onder de evenaar is het precies andersom: daar is het droge seizoen van mei tot en met september. Trouwens, ook in de regentijd kan je prima reizen, maar reken dan wel op vochtige hitte en regelmatig een flinke plensbui.

Bekijk de ‘beste reistijden-kalender’.
Hierin vind je overzichtelijk welke bestemmingen in welke maand de beste reistijd hebben.

India

India kent drie seizoenen: De winter loopt van oktober tot februari en kent warme en zonnige dagen maar ook koude nachten in het noorden. De zomer loopt van april tot juni en dan is het zeer warm en vochtig, behalve in de heuvels. De moessonperiode is van juli tot september en schuift vanuit het zuiden over India. De beste tijd voor bezoeken aan de forten, tempels en paleizen van India, maar ook voor de stranden is van september tot maart. Het hoogseizoen in India is van oktober tot februari en het is dan ook raadzaam om voor deze periode vroegtijdig te boeken. Als het droger en warmer wordt is het de beste tijd om wild te spotten in de natuurreservaten of wildparken van India en dat is tussen februari en augustus. De lagere vegetatie is minder dicht en zo heeft u beter zicht op dieren die naar de drinkplaatsen gaan. Mei tot oktober is de beste tijd om de heuvels in te gaan voor wandelaar en trekkers. (omgeving Shimla).

Goa India

Hou rekening met de moesson-tijd in dit kustdeel van India. Tussen juni en september valt de regen van een heel jaar. En dat is veel. Ook vlak voor de moesson is het niet zo lekker want de moesson kondigt zich aan met een sterke luchtvochtigheidstijging, dikke bewolking en harde wind. De overige maanden van het jaar zijn er droog en warm met een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 graden. Vroeg boeken want erg populair in de winter.

Sri Lanka

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur in de kustgebieden rond de 27°C liggen. In de berggebieden is het koeler en kan de temperatuur dalen tot 16°C . De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode. Wel moet er tijdens elke reis rekening worden gehouden met tropische regenbuien. Een tropische regenbui wordt meestal snel afgewisseld met stralend weer. Sri Lanka heeft twee regenseizoenen; de Yala en Maha. De Yala zorgt voor regen in het zuidwesten van mei t/m augustus. De Maha is van oktober t/m januari in het noordoosten. De regenbuien zijn kort en hevig en vallen meestal in de middag. Daarna is alles weer opgefrist. Het beste reisseizoen loopt van december t/m maart.

Thailand & omringende landen

Tropisch, dus het hele jaar door vochtig en warm, gemiddeld zo’n dertig graden. Neem een paar dagen de tijd om te acclimatiseren. Thailand bezoek je het best als hier erwtensoep wordt gegeten, tussen november en maart. In mei begint de moesson. Het is er dan niet koud, maar wel nat.

Maleisië

Maleisië is een heet en vochtig land. Ga er beter niet heen in de regenperiodes maanden maart/april en september/oktober. De temperatuur ligt wel het hele jaar door tussen de 20 en 30 graden. Maleisië heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur tussen de 25ºC en 30ºC ligt. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode. Zo is het in de hoger gelegen gebieden, zoals de Cameron Highlands en Mount Kinabalu, gemiddeld zo’n 10 graden koeler. Op zowel West-Maleisië als op Borneo valt regelmatig een hevige bui (het hele jaar door), meestal aan het eind van de middag. Alleen aan de oostkust van West-Maleisië kent men een echt regenseizoen, dat loopt van oktober tot eind februari. Op Penang valt de meeste regen in de maanden september t/m november terwijl Langkawi wat natter is tussen april en oktober. In Kuala Lumpur valt de minste regen in onze zomermaanden (juni t/m augustus). Op Borneo heerst de moesson van november t/m maart (Sarawak) en van oktober t/m december (Sabah). Mei tot september wordt aangehouden als de ideale reistijd.

Indonesië

Indonesië heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur rond de 30°C ligt. De koudste maanden zijn juli en augustus. Vooral op Sumatra kan het dan afkoelen tot zo’n 15°C. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode. Op de meeste Indonesische eilanden loopt de droge periode van mei t/m september. In de overige maanden is de kans op neerslag groter. Per jaar kan de aanvang en lengte van de droge en natte periode enigszins verschillen. De natte periode begint in het noorden van Sumatra en trekt dan in zuidelijke richting. Zodoende is de overlast van regen in Bali in november en december nog beperkt. In de natte periode valt de regen meestal ’s middags in korte, hevige buien. Daarna is alles weer opgefrist. Om het tijdens je vakantie zo droog mogelijk te houden kies je voor de periode mei t/m september.

Bali – Indonesië

Een heerlijke Indonesische parel, het hele jaar door. De temperatuur is tamelijk stabiel, dat geldt ook voor de kans op een hevige tropische regenbui. De periode met de meeste neerslag is van november tot maart. Meestal blijft de neerslag beperkt tot een flinke bui aan het eind van de dag, ‘s avonds of ‘s nachts en is het de rest van de dag prima weer.

China

China heeft een zeer uiteenlopende klimaatzones. Doordat China één van de grootste landen ter wereld is moet je ook rekening houden met wisselende weersomstandigheden. De zomers zijn in een groot deel van China warm, met een temperatuur rond de 30°C, behalve in de provincie Yunnan (Dali en Lijiang) en Tibet. ’s Avonds zakt hier de temperatuur rond de 10°C. In de periode november – maart kan het in steden als Beijing en Xi’an koud zijn. Het gehele jaar door kan er regen vallen, meestal zijn deze buien kort en hevig. Het beste reisseizoen is van maart tot oktober, met uitzondering van juli en augustus waarin het echt benauwd kan zijn. In de wintermaanden kan het flink koud worden in het noorden van China.

Japan

In het algemeen: de meeste regen valt van juni tot en met september. In de maanden juli, maar vooral in augustus kan de temperatuur stijgen tot boven de 30 graden en tegelijkertijd stijgt ook de vochtigheid naar grote hoogte. Dat kan het allemaal zeer onaangenaam maken. Men spreekt dan in het nieuws over de fukai shisû. Dit is een soort onbehaaglijkheidsindex, die wordt berekend uit de temperatuur en de vochtigheid.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:Beste reistijd Caribbean: Aruba, Bonaire, Curacao, Cuba, Jamaica, Dominicaanse Republiek
Lees ook:Beste reistijd Midden Oosten: Jordanië
Lees ook:Beste reistijd Midden Amerika december-april: Mexico, Guatemala, Costa Rica, Panama
Lees ook:Beste reistijd Zuid Amerika: Brazilie, Argentinie, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Suriname
Lees ook:Beste reistijd Afrika: Egypte, Marokko, Tunesië, Kenia, Tanzania, Zuid Afrika en Zuidelijk Afrika

Geen reacties // Reageer