Indonesische Merapi vulkaan staat op springen, 40.000 mensen geëvacueerd

De vulkaan Merapi (2968 meter) op het Indonesische eiland Java staat op uitbarsten. De Indonesische autoriteiten hebben maandag de evacuatie gelast van 40.000 mensen rond de vulkaan. De Merapi is de afgelopen week steeds actiever geworden. De alarmfase is om die reden in de hoogste stand gezet, zei vulkanoloog Surono maandag.

De vulkaan ligt dichtbij de toeristische stad Jogyakarta en de Borobudur in Midden Java. Wanneer de vulkaan niet actief is, is het mogelijk deze vulkaan te beklimmen.

De Merapi is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Duizenden mensen leven op de hellingen, in dorpen die op hoogten tot 1700 meter boven zeeniveau liggen. Vanwege de grote dreiging die de vulkaan oplevert voor bevolkte gebieden, wordt de Merapi tot de 16 gevaarlijkste vulkanen ter wereld gerekend. De laatste keer dat de Merapi tot uitbarsting kwam was in 2006. Er vielen toen twee doden. In 1994 eiste een uitbarsting van de Merapi 66 mensenlevens. In de buurt van de vulkaan wonen rond de veertigduizend mensen. Het Indonesische Centrum voor Vulkanologie en Rampenbestrijding heeft berekend dat als de Merapi nu tot uitbarsting komt het magma langs de zuidelijke flank naar beneden komt.

Lees ook:Vulkaan op Italiaans eiland Stromboli spuwt lava
Lees ook:Al 450 doden door tsunami en vulkaanuitbarsting Indonesië
Lees ook:Vulkaan Etna uitgebarsten, ook vandaag hinder voor vluchtverkeer
Lees ook:800 mensen geëvacueerd vanwege mogelijke nieuwe vulkaanuitbarsting in IJsland
Lees ook:Nieuwe vulkaan uitbarsting in IJsland. Hekla spuwt veel rook. Kijk live!

Geen reacties // Reageer