Tsunami in Indonesië eist meer dan 100 doden

Een krachtige aardbeving heeft maandagavond laat in het westen van Indonesië een tsunami veroorzaakt, die aan zeker 108 mensen het leven heeft gekost. Nog eens vijfhonderd mensen worden vermist en verwacht wordt dat het dodental nog zal stijgen. Onder de vermisten zijn acht tot tien Australische toeristen, die op een boot zaten bij de Mentawai-eilanden.

De aardbeving had een kracht van 7,7 en deed zich voor op twintig kilometer onder de zeebodem, voor de westkust van Sumatra. De aardbeving voltrok zich langs de breuklijn die ook de aardbeving veroorzaakte die in december 2004 een gigantische tsunami met zich meebracht.

Na de beving van maandag sloeg een drie meter hoge golf honderden huizen weg op Pagai en Silabu, twee van de dunbevolkte Mentawai-eilanden, onderdeel van de provincie West-Sumatra. De eilanden vormen een populair surfoord en liggen 280 kilometer voor de kust van Sumatra.

Een groep Australiërs stond toen de aardbeving zich voordeed op het achterdek van een surfboot, die voor anker lag in een baai. De Australiërs werden door een golf tegen een andere boot geslagen en voor ze het goed en wel in de gaten hadden stond de cabine van hun boot in brand. “We gooiden alles wat maar kan drijven in het water, surfboards, stootkussens, en sprongen erachteraan”, zei een van de surfers, Rick Hallet, voor de Australische televisie. “Gelukkig hadden de meesten van ons iets waaraan hij zich kon vasthouden. We spoelden gewoon aan land, klommen in de hoogste bomen die we konden vinden en bleven daar anderhalf uur zitten.”

In Muntei Baru, een dorp op Silabu, raakte 80 procent van de huizen beschadigd. Zo’n drieduizend mensen meldden zich in opvangkampen. Van de bemanningen van een aantal schepen in de Indische Oceaan was dinsdag nog niets vernomen.

De beving trof ook een aantal plaatsen aan de kust van Sumatra, waaronder Padang, waar een aardbeving vorig jaar meeer dan zevenhonderd levens eiste. “Iedereen rende zijn huis uit”, zei Sofyan Alawi. De wegen naar de omringende heuvels waren binnen korte tijd verstopt met duizenden auto’s en motoren.

Lees ook:Al 450 doden door tsunami en vulkaanuitbarsting Indonesië
Lees ook:Seismologen voorspellen nog tsunami in Indische Oceaan
Lees ook:Chili getroffen door een aardbeving gevolgd door Tsunami; tenminste 6 doden
Lees ook:Chili opnieuw getroffen door zware aardbeving
Lees ook:Test met Tsunami alarm veroorzaakt paniek in Thailand

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Tsunami in Indonesië eist meer dan 100 doden

  1. Pingback: Al 450 doden door tsunami en vulkaanuitbarsting Indonesië | Travel