Na aardbeving: Bergbeklimmers mogen Mount Everest weer beklimmen

Op 25 april 2015 vond in Nepal een zware aardbeving plaats. Het epicentrum van de beving lag bij de plaats Gorkha, tussen Kathmandu en Pokhara. De schade was groot in het land en zo ook op de Mount Everest. De berg was niet meer veilig genoeg om te beklimmen. Tot gisteren.

Een maand geleden al mochten toeristen weer naar het zuiden van Nepal reizen. Ook het gebied rondom de Mount Everest werd weer vrijgegeven, maar bergbeklimmers mochten van de regering de berg nog niet op, het was gewoon nog niet veilig genoeg op de berg. Ook sherpa’s wilden nog niet de berg op, maar hebben de route op de berg inmiddels weer hersteld. De berg is gisteren weer opengesteld voor bergbeklimmers.

De Japanse klimmer Nobukazu Kuriki is de eerste die een vergunning van het ministerie van Toerisme kreeg om de berg te mogen beklimmen. Hij gaat dinsdag proberen om als eerste de top van de berg te bereiken. Het is de 5e poging voor de Japanner, de 4 voorgaande keren zijn allemaal mislukt, met als dieptepunt dat de Japanner tijdens zijn tocht in 2012 maar liefst 9 vingers verloor door de extreme kou.

Kuriki hoopt deze keer wel de top te bereiken en wil zo aan iedereen laten zien dat de berg weer veilig is en dat bergbeklimmers weer aan de slag kunnen. Kuriki hoopt dat hij half september de top heeft bereikt. Het is dan wel herfst op de berg en in feite is dat geen ideaal klimweer, maar de Japanner wil per se naar de top.

Ondertussen komt het toerisme in de rest van Nepal langzaam weer op gang. Toeristen durven weer een reis naar het land te boeken. De plaatselijke bevolking is nog steeds bezig om huizen op te bouwen, maar hopen dat er snel weer toeristen naar het land komen.

Lees ook:Reisadvies aangepast: Reizen naar Zuid-Nepal weer mogelijk
Lees ook:Bergbeklimmers Mount Everest moeten afval mee terug nemen
Lees ook:Mount Everest krijgt politiepost op 5000 meter
Lees ook:Ff pissen op grote hoogte
Lees ook:Reisadvies na zware aardbeving aangepast: Reis niet naar Nepal

Geen reacties // Reageer