Nog maar 8% van riffen Caribbean bedekt met koraal

Een bericht om van te huilen: Maar liefst meer dan vier vijfde van de koraalriffen in de Caribbean is verdwenen als gevolg van overbevissing, vervuiling, ziekte en verbleking door de opwarming van de aarde. Ongeveer 8 % van de riffen in de Caribbean is bedekt met nog levend koraal. 

Rapport over koraal

In de jaren 70 was nog meer dan 50% van de riffen bedekt met koraal. Dit blijkt uit een rapport van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Volgens het IUCN moet er snel ingegrepen worden, anders zal het gehele koraal verdwijnen. De wetenschappers van IUCN strijden voor een strengere lokale aanpak, een vangstquota voor de visserij, een uitbreiding van het oppervlakte aan zeereservaten en maatregelen tegen milieuvervuiling.

Koraalriffen zijn erg belangrijk voor het ecosysteem onder water. Het koraal is een veilige plaats voor jonge vissen.

Douane

Het koraal is niet alleen voor vissen erg belangrijk, ook toeristen en duikers zijn er dol op. Niet iedereen gaat daar even goed mee om. Koraal is beschermd en mag daarom niet meegenomen worden uit het buitenland. Toch neemt men bij de douane jaarlijks veel koraal in beslag. Ook voorwerpen gemaakt van koraal mag niet ingevoerd worden.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:Koraal bij Australië in 27 jaar gehalveerd
Lees ook:Onbereikbaar paradijs: Palau (video)
Lees ook:Aruba maakt rif en stranden schoon
Lees ook:Vermiste duiker zwemt 20 kilometer naar kust
Lees ook:Reuzeninktvissen vallen duikers aan

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nog maar 8% van riffen Caribbean bedekt met koraal

  1. x

    Ga bij de Antillen snorkelen en je ziet dat hele stukken van de zeebodem zijn bedekt met plastic drinkbekers.

      /  
  2. Pingback: Koraal bij Australië in 27 jaar gehalveerd | Travel

Comments are closed.