Niet onveilig gevoeld in Dominicaanse Republiek

In de zomer van 2011 was ik op de Dominicaanse Republiek, een eiland in de Caribbean. Hier verbleef ik niet in een resort, maar in de sloppenwijken van het 80.000 inwoners tellende Constanza. Een in mijn ogen zeer bijzondere plaats. Midden in de armoede, maar ook te midden van een hele hoop vriendelijke mensen. 

Toenemend geweld

Het is dan ook een bitter bericht: De Telegraaf meldt dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers waarschuwt voor het toenemende geweld tegen westerse toeristen op het eiland. Roversbendes zouden in toenemende mate het hebben voorzien op de rijke toeristen. Zo werd vorige maand de Nederlandse familie Putters het slachtoffer van een gewapende overval en werden de kinderen bijna ontvoerd. Ook werd pasgeleden een Nederlandse vrouw vermoord door de 19-jarige geliefde van de vrouw.

Welkom

Het is een stukje Dominicaanse Republiek dat ik niet gezien heb. En dat terwijl ik me juist bevond op een plaats waar je een hoop ellende en geweld verwacht; een sloppenwijk. Ellende was er ook zeker. Kinderen zonder ondergoed, zonder schoenen, kinderen op een vuilnisbelt, mensen die van minder dan 15 euro per maand moeten rondkomen met een compleet gezin, prostitutie, mensen die rondliepen door de stad met een geweer over het schouder. Het had misschien bedreigend aan moeten voelen, maar ik heb me geen moment ongemakkelijk gevoeld. Ook niet toen ik als enige westerse in een internetcafé zat. Ook niet toen ik ‘s avonds laat in de achterbak van een open pick up zat. Bij veel mensen waren wij gewoon welkom, zonder dat zij daar ook maar iets voor terug verwachtten.

Afschrikken

Ik hoop dan ook van harte dat reizigers zich niet laten afschrikken om naar dit prachtige eiland te reizen. Neem alleen wel veiligheidsmaatregelen in acht.

Ben jij wel eens in een land geweest waar voor geweld gewaarschuwd werd? Voelde je je daar bedreigd? Of heb je je wel eens bedreigd gevoeld in een land waar niet gewaarschuwd werd voor enige vorm van geweld dan ook?

Lees ook:Zware aardbeving vlakbij Rhodos
Lees ook:Vrouw vliegt naar Grenada (Caribean) in plaats van Granada (Spanje)
Lees ook:2 toeristen komen om het leven bij vulkaan in IJsland
Lees ook:Minder Nederlanders naar Curaçao in oktober
Lees ook:Nederlandse wereldreiziger vermoord in Venezuela

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Niet onveilig gevoeld in Dominicaanse Republiek

 1. Henk S

  In Constanza (ben er meerdere keren geweest) zal je je ook nooit onveilig voelen. Komt omdat alle mensen in dat valleidorp allemaal harde werkers zijn. Bijna het hele land wordt vandaaruit van groenten voorzien. Het zijn juist de grotere steden aldaar (en met name de hoofdstad) waar de overvallen etc. voorkomen. Ben zelf ruim 10 keer op de Dominicaanse Republiek geweest en heb daar nooit noemenswaardige problemen ondervonden.
  Vorig jaar was ik daar ook, na bijna 5 jaar daar niet meer te zijn geweest, maar voelde me toch en vooral in de avond niet echt lekker in de hoofdstad. Je kan voelen dat het land erg is veranderd. Maar gewoon je boeren verstand gebruiken en het komt allemaal wel goed.
  Moet ook toegeven dat ik vloeiend Spaans spreek en versta (ook hun ‘dialect’ woorden)dat is wel een pluspunt.
  Meeste toeristen die daar in de problemen komen zijn ook de spaanse taal niet machtig of ‘showen’ teveel met geld of dure bezittingen.

    /  
  1. Johanna Gercama Auteur

   Hoi Henk! Bedankt voor je reactie. Dat het harde werkers zijn kan ik zeker beamen! En ik ben het met je eens wat betreft dat toeristen veel ‘showen’. Dure camera op de dikke buik, dure zonnebrillen op.. Allemaal goud wat er blinkt, en dat lokt natuurlijk reacties uit, wat overigens niet goed te praten is. Maar het is zo’n prachtig land, ik hoop dat het nog veel bezocht gaat worden!

     /  
 2. Anni

  Mee eens met bovenstaande reactie, je moet ook niet met al je bezittingen gaan showen en je gezonde verstand gebruiken. Hoofdsteden zijn altijd wel gevaarlijker.

  Zelf ben ik in Mexico/Guatemala en Honduras geweest, waar ze ook voor waarschuwen. En ja soms hangt er, voornamelijk in de hoofdsteden een vreemd sfeertje, maar ik heb persoonlijk geen rare of enge dingen meegemaakt.
  Het is jammer als je een mooie bestemming hierdoor mist

  Wel leuk dat je dit artikel schrijft, ik wil zelf binnenkort naar Dominicaanse Republiek voor een langere periode.

    /  
 3. Bert Putters

  Nu dan maar het echte verhaal he!!! Wij zijn om 5.3b0 klemgereden door 4 gewapende mannen in een SUV. Mijn vrouw (Dominicaanse) en twee kinderen zijn bedreigd met vuurwapens op ons hoofd!!!!! Dit is geen show van dure dingen geweest wij wonen hier al 8 jaar en weten hoe het er aan toe kan gaan. Lees eens wat meer regionaal nieuws zodta je kan zien dta de Dominicaanse Republiek meer en meer een broeinest van criminelen wordt. Het leven is hier een heel stuk minder waard hoor.
  De hele overval op ons is een schofterige zaak geweest omdat de overvallers tijd genoeg hebben gehad om deze overval af te breken toen ze zagen dat er 2 jonge kinderen in de auto zaten. Wij hebben geen goed woord over voor dit tuig en zijn blij dat er 2 doodgeschoten zijn door de politie. O ja politie wacht maar tot je een keertje aangehouden wordt dan merk wel dat je er alleen met een paar pesos in hun zak snel mee klaar bent.

  Wij waarschuwen iedereen niet alleen te reizen ook niet op de hoofdwegen na het donker. Voor je het weet ben je beroofd en hopenlijk overleef je het ook nog. Kijk even naar wat de US hun reizigers voor advies geeft naar de Dominicaanse Republiek!!!
  Geen boter op ons hoofd hebben van ik heb niks gemerkt!! Niks gebeurd dan heb je geluk gehad.

    /  
  1. Johanna Gercama

   Hoi Bert,
   Ik heb met dit bericht het geweld niet proberen uit te poetsen, het is natuurlijk afschuwelijk wat u heeft mee moeten maken, en dan heb ik het nog niet eens over hoe vreselijk het moet zijn geweest voor de kinderen. Daarvoor wens ik u dan ook alle sterkte toe! Ik heb in dit stukje alleen proberen aan te geven dat mijn ervaringen met de Dominicaanse Republiek (gelukkig) anders zijn. Het land dat ik gezien heb is er een met prachtige natuur en een heleboel prettige mensen, die heel erg afhankelijk zijn van toerisme. Het lijkt mij daarom juist een slechte zaak wanneer men reizen naar dit land gaat bestempelen als gevaarlijk. Minder toeristen = minder inkomsten = meer armere mensen en wellicht met geweld als gevolg. Ik hoop dat ik zo voldoende mijn keus voor de insteek van dit bericht heb toegelicht!

     /  
   1. Bert Putters

    Jammer dat er een paar zijn die blind zijn voor het geweld.
    Ook wij waren ons dat niet zo bewust. Maar door de overval op ons zijn wij een breedere kijk gaan hebben op het nieuws. De nationale pers schrijft niet over dit soort dingen want het zou de toeristen industrie nadelig kunnen beinvloeden maar als je een beetje tijd neemt en het regionale nieuws leest dan zie je heel veel moorden, overvallen en meer van dit soort criminaliteit. De afgelopen 24 uur zijn er moorden en overvallen geweest in Bonoa een boer en zijn 14 jarige zoon vermoord in Puerto Plata en zo zijn er meer voorbeelden van ernstige misstanden. Degene die positief schrijven hebben gewoon geluk gehad. Wij hebben geen rijkdom geshowed omdat wij weten dat dat onverstandig
    is wij wonen hier tenslotte al 8 jaar. Het geweld is meestal tegen de lokale bevolking maar treft zeker ook buitenlanders. De Dominicaanse Republiek is zonder meer een mooi land met veel mogeklijkhedenb maar de criminaliteit beinvloed het momenteel negatief. Eeen gewaarschuwd mens telt voor twee.

      /  
 4. Bert Putters

  Ik ben benieuwd naar de reacties. Raar gevoel hoor een wapen tegen je hoofd!

    /  
 5. Bert Putters

  Voor degenen die zich in het lokale nieuws wilt verdiepen de volgende link MOORD EN DOODSLAG lees ook even de zijlijntjes he. En daar moet een vakantieganger zich veilig bij voelen. O ja ik ben nog steeds in de Domincaanse Republiek hoor maar wel met een paar extra ogen in mijn rug. En autodeuren vergrendeld als ik naar buiten moet.

  http://www.bonaovh.net/

    /  
 6. Paul

  We moeten ook heel reeel zijn.4 Miljard mensen op aarde zijn normaal en 4 Miljard mensen op aarde zijn abnormaal.Dus mensen heel gewoon goed bekijken waar je op vacantie gaat.Maar een gek zit zelfs nog wel eens in het kleinste gaatje,,dus oppassen geblazen tegenwoordig.Ook vooral oppassen geblazen voor mensen die met mooie praatjes proberen om in je hersenen te willen komen.Het draait altijd maar om een ding in het leven en dat is het smerige papier behang GELD.Geld Pistolen en verkrachting.Kijk goed uit waar je tegenwoordig loopt als mens zijnde.

    /  
 7. Paul

  Je hoeft niet zo heel ver weg hoor.Ik ben 1995 op Ibiza snachts door een Spaanse jongen achter een muurtje getrokken met een mes op mijn keel.Alwaar ik zijn lul nog diep in mijn kont kan voelen en zijn sperma ook.Daarna vroeg hij ook nog geld aan mij.Nou ja zeg.Maar dat is nog niet alles.Staat allemaal in mijn schrijven van 200 pagina s.Maar in al die jaren heb ik nog helemaal geen aanstalten gemaakt om het ook maar op enige wijze te willen laten uitgeven.

    /  
 8. Isaï & Bruno

  Ik en mijn vriend gaan reeds 7 jaar 4 keer per jaar 1 maand naar de dominicaanse republiek en heb in die 28 keer nog geen enkele keer problemen gehad, als je de mensen niet minderwaardig maar goed behandeld krijg je héél veel vriendschap terug.
  Wij hebben een huis in bavaro en ik kan je verzekeren dat ik me soms daar veiliger voel als ik s’avonds buiten loop dan als ik hier in brussel af aalst rondloop.

    /  
 9. rosmery

  we zijn nergeens meer veilijg

    /  
 10. Bert Putters

  Please take note that the US Embassy again issued a warning to its citizens to NOT travel along the major highways late at night due to ongoing robberies and assaults. They specifically mentioned Villa Altagracia near Piedra Blanca as one of the major choke points along the highway with the most incidents reported.

  Some of the modus operandi used are:

  · Criminals throw debris, tires, etc on the road and when the motorists stop, they force the occupants out of their vehicles and rob them of their belongings.
  · Some incidents had been reported where they threw eggs or rocks at passing vehicles, causing them to stop or even to loose control. Once the vehicle is immobilized, they proceed to rob the occupants,

  We have Travel Restrictions in place so please respect them – No travel on the highways between 2300 and 0500.

  _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  Por favor tome nota que una vez más, la Embajada de los Estados Unidos emitió una advertencia a sus ciudadanos para que no viajar a lo largo de las carreteras principales tarde de las noches debido a los constantes robos y asaltos. Mencionaron específicamente a Villa Altagracia cerca de Piedra Blanca como uno de los principales puntos criticas a lo largo de la carretera con la mayoría de los incidentes reportados.

  Algunos del modus operandi utilizado son:

  · Delincuentes tirar basura, llantas, etc. en el camino y cuando se parar los automovilistas, ellos atacan y quitan a los pasajeros de sus pertenencias.
  · Algunos incidentes se habían comunicados donde tiraron huevos y piedras a vehículos, causando accidentes. Una vez que el vehículo se encuentra inmovilizado, se procede a robar a los pasajeros,

  Tenemos restricciones para no viajar el las autopistas entre 2300 y 0500. Por favor respeta eso.

  Atte,

  Paul van Zijl
  Fluor Security Manager, DR

    /  
 11. Pingback: Barbados veilig op eigen houtje te ontdekken | Travel

Comments are closed.