Rondreizen in Kroatië: zon, zee, actie & avontuur in Europa’s mooiste land

Wist je dat National Geographic vorig jaar Kroatië uitgeroepen heeft tot adventure destination of the year? Op het eerste gezicht zou je dat misschien niet verwachten. Bij Kroatië denk je eerder aan een zon en zee bestemming. Het tegendeel is waar. In juni 2006 ben ik afgereisd naar Split om het avontuurlijke karakter van Kroatië te testen. Mijn conclusie: Kroatië is een ideale bestemming voor een korte backpacktrip. Zon, zee, actie, avontuur, cultuur en redelijk goedkoop.

Kroatië is een langgerekt land met een 1700 kilometer lange ruige kustlijn. Voor de kust liggen in totaal zo’n 1200 eilanden, waarvan er een groot aantal niet bewoond zijn. Kroatië heeft nauwelijks zandstranden, maar het zeewater is vrijwel overal kraakhelder. Reizen langs de kust is adembenemend; na elke bocht die je neemt  word je verrast door weer een nieuw uitzicht. Vrijwel langs de gehele kust vanaf Istrië tot aan Dubrovnik loopt de weg langs de kust! Je kunt op diverse manieren deze weg bereizen; met de auto, maar ook met openbaar vervoer. Kroatië heeft een prima lijnbus-netwerk en is helemaal niet duur. Een ritje van 4 uur van Spit naar Dubrovnik kost je slechts 8 euro. Slapen hoeft ook niet duur te zijn, want Kroatië heeft talloze campings langs de kust.

Wil je meer weten over deze adventure bestemming?

Actie & avontuur

Zeekayakken: Je kunt vele activiteiten ondernemen tijdens je trip langs de kust. Een van de hoogtepunten zal een zeekayaktocht langs kleine eilandjes zijn. Op diverse plaatsen kun je dit doen. Je kunt een dagtocht ondernemen, maar ook meerdaagse tochten maken met overnachting op een verlaten strand! Een van de organisaties die dit voor je kan regelen is Huck Finn

Duiken: dankzij het heldere water en de ruige kustlijn is duiken hier ook een belevenis. Verwacht geen kleurrijke vissen, maar onderwater vind je wel wrakken van gezonken boten. De beste plek om te duiken is het eiland VIs voor de kust van Split. Per ferry kun je naar dit eiland varen. Ook in Selce, vlakbij Opatija, kun je prima duiken. Hier is een Nederlandse duikschool gevestigd.

Raften, canyoningen, bergklimmen, wandelen en mountainbiken: langs de kust zijn er diverse Nationale Parken, waaronder Plitvice NP, Paklenica NP en Krka NP. Aangezien er de ruige kustlijn vloeiend overgaat in berggebieden zijn de Nationale parken ook vlakbij de kust. Op diverse plaatsen kun je de meest spectaculaire activiteiten ondernemen.

Zeilen: zeilen kun je volop in Kroatië, in zowel kleine ootjes als grotere boten. Je kunt ook meerdaagse zeiltochten langs vele eilandjes ondernemen.

Rondreizen
Het beste kun je met je eigen auto of huurauto door Kroatië rijden. De wegen zijn goed te berijden. Met het openbaar vervoer reizen is ook prima te doen. Bussen rijden regelmatig en strak volgens schema langs de vele plaatsjes langs de kust. Bussen gaan regelmatig (vaak 2x per uur). Het is een relaxte manier van reizen. Info over busreizen vind je in de Lonely Planet. Je bent niet in Kroatië geweest als je niet een aantal eilanden bezocht hebt. Per ferry kun je de grotere eilanden bereiken. Jadrolinija verbindt de grote eilanden met het vaste land, maar verzorgd ook veerdiensten met Italië en alle grote steden.

Overnachten
Kroatië is een echte campingbestemming. In vrijwel elk gehucht is wel een camping. Stop je eigen lichtgewichttentje in je rugzak en voor 5 euro per nacht slaap je prima. Let wel op dat je niet op een naturistencamping terecht komt, want die zijn er in Kroatië in overvloed. Ben je geen kampeerder? Hotels zijn over het algemeen vrij duur. In de grote steden kun je echter wel heel goedkoop overnachten in een private room. Die zijn er in overvloed. Voor 15 euro per nacht heb je een prima kamer met een douche en toilet bij de lokale bevolking thuis. Leuke manier van overnachten als je ook in aanraking met de locals wilt komen. In de grote steden staan op de busstations mensen op je te wachten die je een kamer aan willen bieden. Onderhandelen natuurlijk!

Getting there
Natuurlijk kun je met de auto via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië reizen. Tijdens de zomermaanden zijn er diverse reisorganisaties die busreizen naar Istrië aanbieden. Vanuit Istrië kun je dan je eigen rondreis maken. Vliegen kan natuurlijk ook. Ik ben met KLM/CSA Chech Airlines via Praag naar Split gevlogen (dat was toen de goedkoopste optie). Vliegen kun je naar Zagreb, Split en Dubrovnik. Chartervluchten zijn er niet. Eventueel kun je wel met Transavia naar Treviso (bij Venetië) vliegen en vanaf daar je reis beginnen.

Meer info?
-
Backpackers Guide
- Kroatië startpagina
- Kroatisch Verkeersbureau

Een georganiseerde avontuurlijke groepsreis boek je bij:
- Mambo

Meer jongerenbestemmingen klik hier

Lees ook:Rondreizen in Kroatie; zon, zee, actie & avontuur – het perfecte rondreis land
Lees ook:Rondreizen Slovenie & Kroatie Singlereizen avotnuurlijke reizen Singlereizen
Lees ook:jongerenreizen Estartit – Costa Brava Spanje, jongerenreis in L’Estartit
Lees ook:Trends jongerenreizen – de hotspots van 2008; Spanje, Kreta, Kroatië én Thailand
Lees ook:Duiker ontsnapt uit haai

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Rondreizen in Kroatië: zon, zee, actie & avontuur in Europa’s mooiste land

 1. Kim

  hey,

  ik zie net dit bericht staan over kroatie.
  ik ben net gister terug gekomen uit kroatie ik heb er 10 dagen stage gelopen! het was zo leuk. echt de moeite waard!

  Groetjes Kim

    /  
  1. karin

   eeeej

   ik las dat je stage had gelopen in kroatie. hoe heb je dat geregeld als ik vragen mag?

   groetjes,

   karin

     /  
 2. martina

  hey kim mijn afkomst is kroaat leuk dat je daar bent geweest welke plek als ikvragen mag ik woon trouwens in rdam geboren in nl me ouders komen zelf uit kroatie en ik zie me zelf ook zo en ik ben vorige zaterdag gekomen uit kroatie groetjes van martina doei

    /  
 3. Rianne

  hoi,
  Kroatie lijkt mij een kei mooi land, mooie natuur, mooi helder water en oude dorpjes, wil er van de zomer samen met mijn oma naartoe gaan. wil het liefst bij het strand, natuur en de oude dorpjes zitten, zit je bij Dubrovnik dan goed? of wat is een goede aanrader? groetjes Rianne

    /  
 4. andriana

  Hoihoi,,,

  Kroatie is echt een hele leuke land!! Ik ben zelf servisch en ben 2 x op vakantie geweest in Kroatie. Nu ga ik vaak naar Servie maar ik mis Kroatie so erg,,,!!
  Het is een toffe land, echt meer dan zon,zee strand het is gwn supper gezellig.. Ik doe toeristische opleiding en als ik in 3e jaar stage mag doen in buitenland ga ik zeker weten naar kroatie,,

  Groetjessss

    /  
 5. Yves

  Hey, prima stukje over Kroatie. Ik lees het pas net terwijl het uit 2007 komt maar dat maakt Kroatie natuurlijk niet minder mooi.. Mijn favoriete vakantieadres Opatija heeft niet alleen een Nederlandse duikschool maar ook mooie stranden, historische Hotels en prachtige villa’s. Wil je meer weten over opatija dan is er nu ook de http://www.opatija.startpagina.nl

    /  
 6. Pingback: Trends jongerenreizen – de hotspots van 2008; Spanje, Kreta, Kroatië én Thailand | Travel

 7. Pedro

  Een mooi land moet ik zeggen, prachtige stranden en mooie natuur. Daarnaast lekker uitgaan natuurlijk, alleen is het jammer dat delen van kroatie stukken minder zijn. Maar goed, dat heb je met elk land.

    /  
 8. romeo

  Kroatië zou weleens de volgende vakantiebestemming voor mij zijn. Ben er nog nooit geweest, maar het land wordt mij vaak aangeraden als de volgende vakantiebestemming door een goede Kroatische vriend van mij. Ik ben nieuwsgierig naar wat het land te bieden heeft en of ik het kan vergelijken met andere landen waar ik al geweest ben.

    /  

Comments are closed.