Dit is de Europese ‘Big Five’:

Dierenliefhebbers opgelet! Het tv-programma The Big Five van VRT zender-één heeft een Europese Big Five benoemd. Televisiemaker Chris Dusauchoit en biologen Iwan Lewylle (Natuurpunt) en Frederik Thoelen (Natuurhulpcentrum Opglabbeek) reisden voor een vijfdelig programma heel Europa door om de meest imposante dieren te vinden. De veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent zijn de vijf dieren geworden die in Europa gezamenlijk de titel Big Five mogen voeren.

Het mag dan een officieus besluit zijn om de dieren als Big Five te bestempelen, het televisieprogramma wordt in hun keuze gesteund door Europees president Herman Van Rompuy.

De dieren zijn geselecteerd vanwege vier criteria: hun uiterlijk, gedrag, de zeldzaamheid en of de onderzoekers kippenvel kregen bij het zien van de dieren. Dat bleek bij deze vijf dieren allemaal het geval.

De kans dat je de Big Five in Nederland tegen gaat komen is er niet. De veelvraat, een marterachtig dier, komt alleen voor in Scandinavië en Rusland. De lynx komt voor in het Eifelgebergte, de bruine beer in Scandinavië en Oost-Europa. De wisent, ook wel Europeze bizon genaamd, komt voornamelijk voor in Polen, Wit-Rusland en de Westelijke Kaukasus. Van de wolf is het nog het waarschijnlijkst dat je die in Nederland tegen kunt komen. Deze komt in Duitsland voor maar verplaatst zich steeds dichter naar de Nederlandse grens.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Lees ook:Voor de bierliefhebber
Lees ook:Vrouw in Canada aangevallen door beer
Lees ook:Jongen voert dierentuinreptielen aan krokodil
Lees ook:Brandstichter wilde Knut vermoorden
Lees ook:Komend weekend bierfestival in Barcelona

Geen reacties // Reageer