Rijd met een Trabant door Berlijn

Een paar weken geleden was ik een weekend met mijn vriend naar Berlijn. In een vorige blog vertelde ik al over de vier ingrediënten die voor mij een stedentrip compleet maken: Eten, shoppen, slenteren en cultuur snuiven. In deze blog wil ik nog wat dieper ingaan op het onderdeel ‘cultuur snuiven’, en dan met name de Trabi-Safari die wij deden in Berlijn.

Wie de film Goodbye Lenin wel eens heeft gezien weet het een en ander van de geschiedenis van de stad Berlijn. De stad kent een hele uitgebreide recente geschiedenis, waar nog veel sporen van te zien zijn in de stad. Kort gezegd komt het er op neer dat na de Tweede Wereldoorlog Duitsland werd verdeeld in twee delen: de Duitse Democratische Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland. In het westen, de Bondsrepubliek, werd na de Tweede Wereldoorlog verder geleefd. Men ging met de tijd mee, terwijl aan de andere kant van de muur de tijd stil bleef staan. Onder het bewind van Rusland was vooruitgang praktisch onmogelijk.

Hoe kan het dat een auto zo’n belangrijke rol heeft in deze geschiedenis? De Trabant heeft een belangrijke rol in deze geschiedenis. In Oost-Duitsland mocht men deze types auto bestellen. De levertijd op deze auto’s was echter enorm. Wie geluk had, hoefde maar een jaar of 10-12 op de auto te wachten. Wie pech had, wachtte maar liefst 20 jaar op zijn/haar auto.

Doordat er door de mensen zo lang gewacht moest worden op hun auto en de auto daardoor zo’n grote rol ging spelen in hun leven, is de Trabant een waar nostalgisch voertuig geworden.

In Berlijn is het mogelijk om zelf in een Trabant te rijden. Bij de Trabi-Safari rijdt een gids voorop, en rijdt je in colonne achter deze aan. De gids vertelt ondertussen via de radio over wat je ziet. Wij kozen voor een tour door het voormalige Oost-Berlijn. Weinig hotspots, des te meer overblijfselen van de DDR zichtbaar. De gids loodste ons langs het grootste ziekenhuis van Berlijn naar overblijfselen van de Muur en van overheidsgebouwen naar het officiële monument ter herdenking van de mensen die omkwamen bij ontsnappingspogingen richting West-Berlijn. Hij vertelde ons zijn persoonlijke connectie met de Trabant en al helemaal bijzonder was de opmerking dat hij ten tijde van Oost-Duitsland de Muur nooit gezien heeft. Mijn geschiedeniskennis was blijkbaar niet geheel ontwikkeld, want ik wist niet dat dé daadwerkelijke muur nog afgeschermd was met meerdere muren. In totaal stonden er zo’n vijf muren die Oost en West van elkaar scheidden.

Het is een hele ervaring om in zo’n Trabant te rijden! Je moet er niet aan denken om altijd in zo’n auto te moeten rijden (er zit geen verwarming in), maar voor een tour van twee uur is het echt helemaal geweldig! De start van de tour is vlakbij Checkpoint Charlie. Je krijgt een nep-visum en wat lekkers mee voor onderweg. Gedurende de tocht ben je zo onder de indruk van ten eerste de auto, en ten tweede de omgeving, dat je dat visum eigenlijk vergeet.. Totdat er plotseling een ‘politieagent’ op de weg staat. De mensen in de Trabant voor ons hadden pech, zij moesten uitstappen en tien keer opdrukken. Met ons visum was niks mis en dus konden wij gewoon doorrijden. Een leuke onderbreking in de tocht die het net even wat interactiever maakt.

Ook een Trabi-Safari doen of een ander leuke tocht? Via Expedia.nl kun je heel gemakkelijk de tour, overnachting en vliegtickets boeken!

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:5 redenen waarom Berlijn altijd een goed idee is
Lees ook:De beste ingrediënten voor een stedentrip Berlijn
Lees ook:Berlijnse Muur weer geheel te zien voor toeristen
Lees ook:Dronken man maakt joyride met bus vol toeristen
Lees ook:ADV: Steek het op in Berlijn

Geen reacties // Reageer