Uittip: Oktoberfest München

Heb je nog een paar dagen vrij en heb je geen idee wat je moet doen en waar je naartoe moet? Ga dan naar München, want vanaf vandaag is het grootste volksfeest ter wereld, het Oktoberfest, weer van start gegaan. En daar moet op gedronken worden.

Het Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks bezocht door 5 miljoen mensen. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober, in dit geval duurt het festival nog tot 5 oktober. 16 dagen feest dus.

Het feest bestaat uit een kermis en 14 grote tenten. Dit zijn kolossale en mooi aangeklede tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo’n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde Biergarten. Traditiegetrouw wordt het bier alleen geserveerd in een zogenaamde Maß; een bierglas met een inhoud van een liter. Twee van de veertien tenten zijn wijntenten waar voornamelijk wijn geschonken wordt. En drink je nou geen alcohol, geen paniek! In alle tenten wordt ook frisdrank en/of alcoholvrij bier geschonken.

Het is wettelijk vastgelegd dat alleen de volgende, in München gebrouwen, bieren mogen worden geschonken:

  • Paulaner
  • Hacker-Pschorr
  • Augustiner
  • Spaten
  • Hofbräu München
  • Löwenbräu

Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese, een speciaal daarvoor bestemd terrein, gehouden. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn. Aan de rand van de Wiesn staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld dat het land Beieren symboliseert. Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan, waarna hij de spreuk O’zapft ist zegt en het feest begint. Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende lederhose voor mannen en de dirndl voor vrouwen). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen.

Meer informatie over dit speciale feest, kan je hier vinden. Viel Spass!

Lees ook:Bijzondere tradities/feestdagen: Oktoberfest München
Lees ook:Festivals wereldwijd: Oktoberfest in Duitsland
Lees ook:Eins, zwei, drei saufen! Duits Oktoberfest bijna van start
Lees ook:Wist je dit al over het Oktoberfest?
Lees ook:6,4 miljoen bierdrinkers op 180e Oktoberfest

Geen reacties // Reageer