ANWB niet blij met nieuwe Duitse tolplannen

Duitsland had vorig jaar grote tolplannen. Dit jaar moesent alle weggebruikers tol betalen voor de Duitse snelwegen. Maar door de vele kritieken op dit plan, gooide Duitsland de tolplannen in de prullenbak. Er zijn nu toch weer nieuwe ontwikkelingen en de ANWB is daar niet blij mee.

De Duitse minister van Verkeer Alex Dobrindt had een plannetje bedacht om meer inkomsten te genereren. Buitenlanders die door Duitsland rijden moesten namelijk allemaal een vignet aanschaffen voor 10 dagen. Schone auto’s betaalden 5 euro, oudere auto’s moesten 15 euro betalen. De Duitsers moesten een jaarvignet aanschaffen, maar werden dan volledig gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Het kostte de Duitsers dus helemaal niks en dat kon natuurlijk niet.

Vele organisaties, waaronder de ANWB, vonden dit discriminatie en de Europese Commissie was van plan om Duitsland voor de rechter te slepen. De tolplannen gingen niet door, maar de Duitse minister De Duitse minister Alexander Dobrindt zei donderdag 3 november dat hij ervan uitgaat dat Duitsland en de Europese Unie nog deze maand tot overeenstemming komen in deze kwestie.

De ANWB volgt nauwgezet deze ontwikkelingen en heeft eurocommissaris Bulc van transport om opheldering gevraagd over deze koerswijziging. Mochten de tolplannen doorgaan, dan zal invoering niet vóór 2018 plaatsvinden. Óf de tol er komt, is dus nog steeds onzeker. Zo komen er in het najaar van 2017 nog verkiezingen in Duitsland. Niet alle partijen willen de tol, zeker niet als Duitsers ook gaan meebetalen.

Over de hoogte van de tol valt nog niets zinnigs te zeggen. In de wandelgangen circuleren bedragen van € 2,50 voor een 10-dagenvignet en er zou ook een speciaal weekendvignet moeten komen.

Lees ook:Duitse tolplannen gaan door, Nederland en Oostenrijk naar de rechter
Lees ook:Nicht so toll: Duitsland gaat akkoord met nieuwe tolplannen
Lees ook:Duitse tolplannen 1 jaar uitgesteld
Lees ook:Europees Parlement tegen Duitse tolplannen
Lees ook:Discriminatie? Europa sleept Duitsland voor de rechter om tolplannen

Geen reacties // Reageer