Nicht so toll: Duitsland gaat akkoord met nieuwe tolplannen

De Duitse regering is al een paar jaar bezig om een nieuwe tolwet in te voeren. Niet iedereen is blij met deze plannen, maar de Duitse regering is nu akkoord gegaan met de tolplannen. In 2019 moeten we allemaal tol gaan betalen als we de Duitse wegen gebruiken. Nicht so toll dus..

De Duitse minister van Verkeer Alex Dobrindt had vorig jaar een plannetje bedacht om meer inkomsten te genereren. Buitenlanders die door Duitsland rijden moesten namelijk allemaal een vignet aanschaffen voor 10 dagen. Schone auto’s betaalden 5 euro, oudere auto’s moesten 15 euro betalen. De Duitsers moesten een jaarvignet aanschaffen, maar werden dan volledig gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Het kostte de Duitsers dus helemaal niks en daar waren diverse organisaties in Europa niet blij mee.

Vele organisaties, waaronder de ANWB, vonden dit discriminatie en de Europese Commissie was van plan om Duitsland voor de rechter te slepen. De tolplannen gingen niet door, maar de Duitse minister De Duitse minister Alexander Dobrindt zei begin november dat hij ervan uitging dat Duitsland en de Europese Unie nog voor het einde van het jaar tot een overeenkomt konden komen. Die overeenkomst kwam er en afgelopen week ging de Duitse regering akkoord met de nieuwe wet. Vanaf 2019 moeten automobilisten tol betalen op de snelwegen in Duitsland.

Gevolgen voor Nederland

Voor wie in het grensgebied woont is dit nadelig. Want wie even in Duitsland goedkoper wil tanken, is vervolgens geld kwijt voor het gebruik van het Duitse deel van de snelweg.

De Nederlandse regering heeft nog niet gereageerd op het nieuwe besluit van Duitsland. In Limburg gaan al geluiden op dat de tol nadelige gevolgen zal hebben voor de economie. De ANWB neemt waar dat het plan weer een jaar is vertraagd nu is aangekondigd dat de tol er op zijn vroegst in 2019 komt.

In de tussentijd komen er nog verkiezingen in Duitsland en zullen meer details over de kostenkant van de plannen bekend worden. De ANWB is verheugd over het openlijk verzet van ministers uit de buurlanden. Handtekeningen van ANWB-leden, protestacties in de grensregio’s: de bestuurders hebben de signalen van het publiek opgemerkt en zijn in actie gekomen.

Bedragen

De hoogte van de tol ligt tussen de 2,50 en 25 euro. De Duitse regering kan door de heffing naar verwachting jaarlijks 524 miljoen euro op de rekening bijschrijven.

 

Lees ook:ANWB niet blij met nieuwe Duitse tolplannen
Lees ook:Duitse tolplannen gaan door, Nederland en Oostenrijk naar de rechter
Lees ook:Europees Parlement tegen Duitse tolplannen
Lees ook:Duitse tolplannen 1 jaar uitgesteld
Lees ook:Sehr Toll: Autobahn nog even gratis

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nicht so toll: Duitsland gaat akkoord met nieuwe tolplannen

  1. j.van.zetten

    Iedere duitser die nederland binnen komt laten betalen,ook een vignet ,zo niet dan een boete van 250 euro.
    Korte metten met deze oorlog minister.

      /  

Comments are closed.