Vluchtelingen en toeristen op Kos: Vakantie annuleren of gewoon gaan?

Momenteel ben ik aan het genieten van mijn laatste dagje op Kos. En op dit moment wordt Europa, en vooral Kos, overspoeld door vluchtelingen. De pers schrijft dat het hier niet veilig is, veel mensen hebben al hun vakantie geannuleerd. Maar is het hier echt zo gevaarlijk of is dat overdreven? En moet je dan nog wel op vakantie gaan naar Kos, Rhodos of Lesbos? Mijn antwoord is: Gewoon gaan en ik zal uitleggen waarom.

Toen ik aan iedereen vertelde dat ik op vakantie naar Kos ging, keken mensen mij aan alsof ik niet goed bij mijn hoofd was. Zou je daar wel naartoe gaan? Is het niet heel gevaarlijk daar? En al die negativiteit, triggerde mij juist om te gaan. En dus ging ik volgende week bepakt en bezakt met het vliegtuig naar Kos.

Aangekomen op Kos was het al donker en gingen wij vakantiegangers met de bus naar het hotel. We kwamen geen vluchtelingen tegen, maar de komende dagen zou ik er veel tegenkomen. De nacht viel en de ochtend kwam en in het hotel was een bijeenkomst met onze reisleider. Ik vroeg haar naar de situatie met de vluchtelingen op Kos, maar ze praatte er een beetje omheen, het was mij direct duidelijk dat ze er niet over wilde praten, net als het personeel van het hotel. Niemand sprak over de migranten of ging snel op een ander onderwerp verder. Ook andere hotelgasten vermeden het onderwerp. Het kwam gewoon niet ter sprake, wat ik erg vreemd vond, aangezien het zo dichtbij is.

Aangezien Kos een fietseiland is, heb ik direct een fiets gehuurd. Ik fietste door de stad en bij de haven en bij de brug kwam ik veel tentjes tegen. De mannen wandelden door de stad of stonden bij het politiebureau. Wat mij opviel was, was dat het er zo rustig was, dat vrouwen en kinderen zwaaien en dat de mannen heel beleefd zijn en graag willen praten over hun situatie, waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen. Kortom, er was geen chaos, geen onrust en de Grieken en de vluchtelingen kunnen juist heel goed met elkaar overweg. De vluchtelingen wachten gewoon rustig op wat komen gaat en hopen natuurlijk snel verder te trekken.

Afgelopen zondag was ik al vroeg wakker, ging pinnen en kwam ik ineens in een bijzondere situatie terecht. Op Facebook heb ik het zo omschreven.

Overal reddingsvesten en bootjes

Al 3 ochtenden loop ik naar het privé-strand van het hotel en elke ochtend liggen daar bootjes, lek of nog intact, reddingsvesten en andere rommel. In de avond ligt er niks meer.. Ik vraag mij dan af of de mensen op de boot het hebben gered en ze nu veilig zijn, of dat ze zijn omgeslagen en verdronken in de woeste zee..

Aankomst migranten

Vanmorgen vroeg in de ochtend was ik aan het pinnen, net voor Kos-Stad. Ik zag opeens een kleine stip aan de horizon, de stip werd groter en groter en het was een klein bootje met vluchtelingen erop. Veel vluchtelingen renden naar de kade om het bootje te verwelkomen. Een auto van ik vermoed Stichting Vluchteling kwam aangereden.

Het bootje kwam dichterbij en dichterbij en de vluchtelingen, een stuk of 50, aan de kade moedigden ze allemaal aan, heel apart maar ook heel mooi om te zien. Het bootje, met ik denk een stuk of 15 mensen erop, meerden aan. Alle vluchtelingen, inclusief de mensen aan boord, begonnen ontzettend hard te juichen en te gillen. De mensen waren veilig en droog overgekomen en dat kan niet iedereen zeggen.

Ik kreeg er kippenvel van en moest huilen. Een vluchteling zag dat, kwam naar mij toe en zei: Lady, don’t cry. They are save now. Hij moest es weten wat ze allemaal nog te verduren krijgen. Ik gaf hem mijn flesje water, hij heeft er meer aan..

De mensen in het bootje werden door de mensen van de auto geholpen en de rest van de vluchtelingen gingen weer terug naar hun tentjes. Die koepeltentjes staan allemaal onder de brug.

Even verderop stond de boot met vluchtelingen erop, op het punt van vertrekken. Deze boot is gigantisch groot en was ook helemaal volgeladen. De trossen gingen los, alle mensen aan boord begonnen te juichen en begonnen als 1 man een lied te zingen. Ook hier kreeg ik weer kippenvel van..

Het beeld van de media

De media in Nederland zeggen dat het hier chaotisch is, dat de vluchtelingen vervelend zijn en dat het in de parken naar urine ruikt. Daar is allemaal niks van waar. De vluchtelingen zijn juist aardig, zijn dankbaar dat ze hier zijn en zijn heel netjes, zover dat kan als je leeft op straat. Elke ochtend staat er een rij bij het politiebureau. Een Griekse bakker deelt brood uit en de vluchtelingen staan keurig op een rij te wachten op hun broodje. Ook zijn er vele vrijwilligers aanwezig die helpen.

Het is nu rustiger geworden, er zijn minder tentjes en het ruikt hier echt niet naar urine of stront. Er staan maar een paar tentjes in de parken en op de strandjes, de tenten staan allemaal bij de brug. Ze wachten gewoon op wat komen en zijn blij, maar ook verdrietig dat ze weg zijn uit hun land, waar zoveel ellende is. Ze zijn op zoek naar een beter thuis, ook naar geluk natuurlijk, maar ze zijn op zoek naar een thuis waar ze vooral veilig kunnen zijn…

Advies en tips

 

Kortom, heb je plannen om naar Kos te gaan en twijfel je? Ik heb een advies: Ga gewoon en je zal zien dat het eiland je veel te bieden heeft. Een tip: Geef de Grieken wat extra fooi als je dat kan missen, want dat hebben ze echt nodig. Nog een tip: Neem wat extra kleding mee in je koffer als dat kan en geef dit aan de vluchtelingen, ze hebben het nodig.

Lees ook:Bij opnames: Floortje Dessing krijgt motorpech op volle zee
Lees ook:Deense touroperator schrapt Lesbos als reisbestemming
Lees ook:Deze week: Skiathos ontdekken
Lees ook:Vluchtelingencrisis: Duitsland voert grenscontroles in
Lees ook:Agendapuntje: Een weekje relaxen op Kos

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vluchtelingen en toeristen op Kos: Vakantie annuleren of gewoon gaan?

 1. Hemk

  Een wijntje zou mij niet smaken als ik dat zie… Lekker vakantie vieren terwijl die mensen letterlijk alles kwijt zijn en nix hebben..
  Wel knap van je

    /  
  1. Lianne van Veen Auteur

   Hoi Hemk,

   Ik snap dat wel, ikzelf had er ook eerst wel moeite mee. Ik heb het gecombineerd, ik heb geprobeerd te helpen en ook vakantie gehad. De Grieken zelf op het eiland hebben het op dit moment ook moeilijk, doordat de toerist wegblijft hebben zij ook minder inkomsten.. Het blijft lastig

     /  

Comments are closed.