Tubestrike: Londense metro rijdt vandaag niet

tubestrike

Gisteravond rond 7 uur legden personeelsleden van de Londense metro het werk neer. Zij zijn het niet eens met plannen van het bedrijf en zijn massaal in staking gegaan. Ook vandaag zullen de metro’s niet rijden.

Nachtnet

Eind juni maakte exploitant Transport for Londen bekend dat  5 metro-lijnen vanaf 12 september ook s’nachts gaan rijden. Het gaat niet om de hele week, maar alleen om vrijdag en zaterdag. Het bedrijf liet ook direct even weten dat het personeel hier niet extra voor werd betaald. De vakbonden en het personeel zijn boos en de 4 vakbonden, die  twintigduizend personeelsleden vertegenwoordigen, schreven direct een staking uit.

Chaos

De exploitant wou deze staking voorkomen en is tot het laatst nog met de vakbonden in gesprek geweest. Zo kwam Transport for Londen met een loonsverhoging van twee procent een een bonus van tweeduizend pond voor de nachtbestuurders. De vakbonden gingen hier niet mee akkoord en het gevolg is dat er vandaag helemaal geen metro’s rijden. Gisteravond nog leidde dat tot chaotische taferelen bij de 200 extra bussen die de exploitant had ingezet. Londenaren hadden er wel voor gezorgd dat ze eerder naar huis gingen, maar de meeste toeristen hadden geen idee en stonden dus voor niks te wachten.

Nachbus

Londen is één van de laatste wereldsteden waar nog geen nachtmetro rijdt. En als je dan de laatste metro hebt gemist, dan moet je, en dan spreek ik uit eigen ervaring, de nachtbus nemen. En deze zit dan vaak vol met dronken jeugd, die meer dan eens met elkaar vechten. Er hangt zo midden in de nacht wel een lekker sfeertje in deze bussen, dat wel

De Londense metro vervoert jaarlijks bijna 1,3 miljard passagiers. Donderdag moeten dus 3,5 miljoen mensen een andere manier van transport zoeken. De aangekondigde staking is volgens Engelse media de grootste staking sinds 2002. En staken, dat kan het metropersoneel wel. Ook in 2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012 en 2014 planden zij grote stakingen.

Treinstaking 

Naast deze staking, heeft ook het treinpersoneel van spoorwegbedrijf First Great Western het werk neergelegd. Ook deze cao-onderhandelingen zijn vastgelopen en daarom gaat het personeel 48 uur staken. Treinen van en naar de hoofdstad en in het zuidwesten van Engeland en Wales staan tot en met zaterdag stil. Ben je nu in Londen, dan wens ik je veel succes met het vinden van een bus die niet overvol is.

Bron: NOS.nl/NRC.nl 

 

Lees ook:Tubestrike: Londense machinisten willen eind augustus weer staken
Lees ook:Tubestrike: Londense machinisten gaan weer staken
Lees ook:Londense metrostaking gestaakt
Lees ook:Alleen in het weekend: Londense metro’s rijden nu ook s’nachts
Lees ook:Tubestrike: Londense metro rijdt vanavond en morgen niet

Geen reacties // Reageer