Waddeneiland uitgelicht: Texel

Texel is het laatste Nederlandse Waddeneiland in de serie ‘Waddeneiland uitgelicht’ op Travel.blog.nl. Het is het grootste eiland, en de enige die niet bij de provincie Friesland hoort maar bij Noord Holland. Het eiland staat bekend om zijn schapen. Het eiland heeft dan ook evenveel schapen als menselijke inwoners. Maar liefst 14.000 schapen lopen er rond op Texel, en elke lente komen daar nog zo’n 10.000 lammetjes bij. Maar Texel staat niet alleen bekend om zijn schapen, ook om het Texelse bockbier, dat in 2009 en 2010 bekroond werd als beste bockbier van Nederland!

Luilak

Texel is een eiland van tradities en met name de jeugd houdt de ‘Luilak-traditie’ met liefde in ere. Op de zaterdag voor Pinksteren wordt de draak gestoken met de ‘langslapers’ door vanaf 4 uur ‘s ochtends met veel lawaai door de straten te gaan. Deze festiviteit is van oorsprong een feest waarbij de jeugd de ‘ouderen’ wijst op de schoonheid van de natuur die vanwege het begin van de lente enorm in bloei is. Door de jaren heen is het doel wel eens wat vergeten en heeft het feest vanwege vandalisme een verkeerde naam gekregen.

Ecomare

Al vanaf 1952 worden er op Texel in het Ecomare zeehonden opgevangen. De opvang heeft echter meer doelen dan alleen het opvangen van zeehonden. Ook wordt Ecomare gebruikt als museum en kenniscentrum over het waddengebied. Onder begeleiding vanuit Ecomare is het ook mogelijk om te gaan wadlopen.

Texelse bierbrouwerij

Een bezoek aan de bierbrouwerij van Texel is een feestje op zich. Het is mogelijk in de brouwerij een rondleiding te krijgen en vervolgens in het proeflokaal los te gaan op de verschillende soorten bockbier die er gebrouwen worden. De bieren zijn ook verkrijgbaar bij ruim 300 Mitra’s in heel Nederland.

Wandelen of fietsen?

Zoals de meeste eilanden is ook Texel prima te ontdekken op de fiets. Er is ruim 135 kilometer aan fietspad op het eiland. Voor de wandelaars onder ons is het verstandig goed schoeisel te dragen, want het is het grootste eiland en de afstanden zijn dus ook het grootst.

Ben jij een liefhebber van bockbieren? Heb je de Texelse al eens geproefd?

Lees ook:Weekend weg Texel – 5 must-do’s!
Lees ook:Waddeneiland uitgelicht: Terschelling
Lees ook:Waddeneiland uitgelicht: Spiekeroog
Lees ook:Waddeneiland uitgelicht: Juist
Lees ook:Waddeneiland uitgelicht: Ameland

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waddeneiland uitgelicht: Texel

Comments are closed.