Ontdek wat Friesland te bieden heeft op culinair vlak

Afgelopen weekend bracht ik in het kader van de staycation-trend op uitnodiging van Beleef Friesland en Cherry Picker door in eigen provincie: Friesland. Tijdens deze reis wilde Beleef Friesland laten zien wat Friesland zoal te bieden heeft, op het gebied van watersport, maar ook wat er in de watersportgebieden nog meer te beleven valt. Hun slogan is dan ook: Beleef Friesland, water en méér. Een belangrijk onderdeel van deze reis was de smaak. In 2015 is Leeuwarden Culinaire Hoofdstad van Europa, en veel bedrijven spelen daar al op in. Daarnaast kent Friesland een aantal hele toffe concepten waar de smaak centraal staat. Ik neem jullie mee op reis naar Warten, Sneek en Terherne.

In Warten staat de activiteitenboerderij De Wartenster. In deze boerderij boerde de familie Nauta tot voor kort nog zelf, maar door de jaren heen ontplooiden ze meer en meer activiteiten die te maken hebben met recreatie en zo werd de keuze op den duur gemaakt om te stoppen met het boerenbedrijf en te focussen op hun andere activiteiten. Op de boerderij wordt tegenwoordig kaas en overige streekproducten zoals likeur, compote en mosterd gemaakt. De grondstoffen hiervoor komen zoveel mogelijk uit eigen omgeving en de producten worden gemaakt zonder toevoegingen.


In de boerderij is het ook mogelijk om workshops kaasmaken te volgen. Naast de activiteiten rondom de streekproducten is er in de boerderij van alles te doen. Zo is er een indoor paintballcentrum, kun je er handboogschieten, zijn er allerlei boerenspelen te doen of kun je er met de hele familie gezellig uit eten.

Na ons bezoek aan de activiteitenboerderij in Warten ging de reis verder naar Sneek. In Sneek zit een prachtig concept genaamd Lokaal 55. Een oud slachthuis werd omgetoverd tot een zalencentrum waar niet alleen de leukste feestjes gehouden kunnen worden, maar waar je met groepen ook hele gezellige kookworkshops kunt volgen. Het pand heeft een prachtige industriële uitstraling, waar oude elementen van het slachthuis in bewaard zijn gebleven. Zo hangen de haken waar vroeger de dieren aan werden gehangen nog aan het plafond.

In het pand zit bovendien een wijnlokaal, waar onder begeleiding van een zeer kundige sommelier de lekkerste wijnen geproefd kunnen worden. Tijdens ons diner is daar dan ook flink gebruik van gemaakt. Bij het voorgerecht werden er vier witte wijnen geserveerd, bij het hoofdgerecht vier rode wijnen gevolgd door een dessertwijn.

In Lokaal 55 zijn allerlei workshops te volgen in de kookstudio; van taartenworkshops tot het bereiden van een compleet diner. Er worden verschillende thema’s aangeboden, maar eigen inbreng wordt ook zeker op prijs gesteld. Er wordt veel gebruik gemaakt van streekproducten tijdens de workshops. Wij maakten zelf een voorgerecht, waarbij ieder een andere taak kreeg. Zo werden er kaasstengels, bruschetta’s, zalmbonbons en wraps gemaakt.

Met Linda van Happymoms.nl en Eefje van Reishonger.nl

Een workshop volgen in Lokaal 55 in een aanrader. Doordat alles zo professioneel opgezet is en je de workshop volgt in zo’n bijzonder gebouw krijg je echt een unieke ervaring voorgeschoteld.

Ook in Sneek gevestigd is Weduwe Joustra, bekend van de Beerenburg. Weduwe Jousta is een familiebedrijf waar inmiddels de zesde generatie aan het roer staat. Dit jaar bestaat het bedrijf 150 jaar, en dat wordt gevierd met een speciale Beerenburg die vijftien jaar in het vat getrokken heeft. De Beerenburg heeft een oplage van slechts 1700 kruiken. Weduwe Joustra heeft in het bedrijfspand een klein museum gemaakt op de bovenkamer met allerlei voorwerpen uit de geschiedenis van het bedrijf, foto’s en schilderijen van de voorgaande generaties en het is er mogelijk om te proeven van de verschillende dranken die er gemaakt worden.

De zesde generatie

Ook is het mogelijk om alleen maar even naar binnen te glippen voor de slijterij. Deze slijterij ademt de sfeer van honderd jaar geleden. Door de jaren heen is er weinig gemoderniseerd en dat heeft in deze slijterij juist z’n charmes.

Wie in Friesland lekker wil lunchen gaat naar het compleet vernieuwde Picknickers aan het Sneekermeer in Terherne. Voorheen was het gebouw een snackbar, maar vaste vaargasten kennen het gebouw niet terug. Tegenwoordig is het een hippe foodbar, waar de lekkerste salades, club sandwiches en andere lekkernijen worden geserveerd (je kunt er overigens ook ontbijten en dineren!) Picknickers is slechts een paar weken geleden geopend, maar heeft zich nu al op de kaart gezet.

Extra leuk aan Picknickers is het interieur. Het ziet er superdeluxe uit, maar wie beter kijkt ziet dat het eigenlijk heel simpel van opzet is. Het meubel boven de bar lijkt zelf in elkaar getimmerd en onbewerkt, de bloemetjes op tafel zijn geplukt in de berm naast de foodbar.

Adresgegevens:

De Wartenster: Midsbuorren 7, 9003 LB Warten
Lokaal 55: Oude Oppenhuizerweg 49, 8606 JB Sneek
Weduwe Joustra: Kleinzand 32, 8601 BH Sneek
Picknickers: Utbuorren 54, 8493 MA Terherne

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Lees ook:Hotelreport: Stadsherberg in Sneek
Lees ook:Reis naar Friesland? Het water op!
Lees ook:Overnachten in een hotel gemaakt van zand
Lees ook:Patrick Lodiers en Nicolette Kluijver nieuwe presentatoren 3 op Reis bij BNN
Lees ook:Friesland Bank zet ook bankpas ‘uit’ voor gebruik buiten Europa

Geen reacties // Reageer