Reis naar Friesland? Het water op!

Vorige week bracht ik in het kader van de staycation-trend op uitnodiging van Beleef Friesland en Cherry Picker door in eigen provincie: Friesland. Tijdens deze reis wilde Beleef Friesland laten zien wat Friesland zoal te bieden heeft, op het gebied van watersport, maar ook wat er in de watersportgebieden nog meer te beleven valt. Hun slogan is dan ook: Beleef Friesland, water en méér. In het derde deel van deze serie over Friesland tips over wat te doen op het water.

Er zijn honderd-en-één manieren te bedenken hoe je in Friesland het water op zou kunnen. De meest voor de hand liggende manieren (kanoën, waterfietsen en roeien) laten we dit keer links liggen. Dit keer gaan we het water op op drie bijzondere manieren: Per sloep, per Stand Up Paddle en per scheepshuisje.

Vanuit Earnewâld is het heerlijk om de omgeving te verkennen per sloep. Nationaal Park de Alde Feanen is één van Frieslands mooiste plaatsen om het water op te gaan. Zomers is het hier een (gezellige) drukte van belang, met dagjesmensen en mensen die hier hun hele vakantie doorbrengen, en in het bijzonder mensen die komen voor het Skûtsjesilen. Vanuit een sloep kan je een heleboel zien van de omgeving. Wij varen mee met Ulbe Postma, die van alles weet te vertellen over de omgeving. Hij weet niet alleen veel over de natuur, maar ook over (oud)bewoners van dit gebied. ‘Hier is Jeen van den Berg geboren, op dit water heeft hij leren schaatsen,’ is een wetenswaardigheidje dat je uit geen enkel boekje zult leren, maar wel hoort van Ulbe.

Ben je toch in Earnewâld, breng dan ook een bezoek aan het Skûtsjemuseum. Hier vertellen enthousiaste vrijwilligers alles over het reilen en zeilen op een Skûtsje, zowel in oude tijden als in de nieuwe.

Helemaal hip, hot en happening is Stand Up Paddle, kortweg SUP. Sinds de geboren Friezin Anne-Marie Reichman, die tegenwoordig op Hawaii woont, het SUP’en in Friesland introduceerde kijkt (bijna) niemand er meer vreemd van op. Al staande op een surfplank peddel je door de Friese steden. Een sportieve manier om een stad te bekijken. In Sneek is er één keer per week een clubje dat bij elkaar komt en samen aan het SUPpen is, maar het is ook mogelijk om een SUP-board te huren en er zelf op uit te gaan. Het leuke van dit uitje is dat je het kan doen met het hele gezin, het is namelijk niet een moeilijke sport om te beoefenen. Dat bukken onder de bruggen door heb je zo onder de knie. Bij JFT Watersport in Sneek huur je al een board voor een uur voor een tientje. Voor een halve dag betaal je 25 euro en voor een hele dag ben je slechts 35 euro kwijt. Wanneer het koud is is het handig om een wetsuit te dragen, maar op zonnige dagen is dat niet nodig.

Is dat SUPpen en in een sloepje varen je allemaal veel te avontuurlijk en ben je meer een luxedier? Dan ga je naar Terherne waar je in een ‘Varende Suite’ de dag/nacht van je leven kunt beleven. In het scheepshuisje ben je van werkelijk alle gemakken voorzien. Je beschikt er over een keukentje, een heuse badkamer, slaapkamer en een hele fijne ‘woonkamer’ waar je lekker op kunt warmen bij de houtkachel. Wij werden met een luxe scheepshuisje van Terherne naar de overkant van het meer gebracht, waar we even lunchten. Daarna werden we bij het Kameleoneiland afgezet. Hier is het ook mogelijk om aan te meren en vervolgens de nacht door te brengen in je eigen scheepshuisje, met de garantie de enige gast bij het eiland te zijn. En het fijne van het verblijven aan boord van deze varende suite is dat je door een schipper op jouw gewenste plaats gebracht wordt, waarna de schipper vertrekt en je later met huisje weer op komt halen. Hoef je je zelf nergens zorgen om te maken.

Onderweg kun je genieten van dit uitzicht

Een verblijf in een scheepshuisje is niet goedkoop, maar dan heb je ook wat. Voor 1665 euro heb je het huisje een hele week voor jezelf.

Lezen wat ik nog meer schreef over Friesland?
Ontdek wat Friesland te bieden heeft op culinair vlak
Hotelreport: Stadsherberg in Sneek

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Lees ook:Hotelreport: Stadsherberg in Sneek
Lees ook:Ontdek wat Friesland te bieden heeft op culinair vlak
Lees ook:Overnachten in een hotel gemaakt van zand
Lees ook:Hoe promoot je een regio? Mijn favorieten!
Lees ook:Friesland Bank zet ook bankpas ‘uit’ voor gebruik buiten Europa

Geen reacties // Reageer