Mislukte staatsgreep Turkije: Geen vluchten naar Istanbul, reizigers mogen vakantie gratis omboeken

De staatsgreep in Turkije is zo goed als mislukt. Het is nog wel zeer chaotisch in het land en dat merken de touroperators ook. Zij hebben een aantal maatregelen getroffen voor de reizigers die naar Turkije vertrekken of juist weer terug naar huis gaan.

Gisteravond probeerde een deel van het leger de macht te pakken in Turkije. Bruggen in Istanbul en Ankara werden bezet, het parlementsgebouw in Ankara werd beschoten, F16′s en helikopters scheerden laag over de steden en militairen namen de tv-zenders over. President Erdogan was op vakantie, maar bij terugkomst in Istanbul vroeg hij aan het volk om de straat op te gaan om de militairen te overmeesteren. Samen met agenten is dit ook gelukt, wat zorgde voor bizarre beelden. Zeker 2900 coupplegers zijn gearresteerd en 260 mensen, voornamelijk burgers, zijn gedood.

De regering mag dan nog wel aan de macht zijn, het is nog steeds erg chaotisch in Istanbul en Ankara. Niet alle coupplegers zijn gearresteerd en zij hebben nog steeds een aantal helikopters en F16′s in hun bezit. Ook zijn er nog veel legerleiders gegijzeld door de coupplegers. Het vliegveld van Istanbul was een tijdje gesloten, maar is inmiddels weer geopend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijzigde vanochtend het reisadvies voor Turkije en dat met name voor de steden Ankara en Istanbul. Voor deze steden geldt nu een negatief reisadvies. Het ministerie adviseert vakantiegangers om niet naar deze steden te reizen, behalve als het echt niet anders kan. Op Schiphol zijn daarom bijna alle vluchten naar Istanbul geschrapt, er gaan wel vluchten naar andere Turkse bestemmingen. Schiphol adviseert alle reizigers om de website van hun luchtvaartmaatschappij te raadplegen of om telefonisch contact op te nemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij. De ANVR liet vanmiddag op Radio 1 weten dat het zuiden van Turkije veilig is.

Vakantiegangers die dit weekend naar Turkije reizen, weten niet goed wat ze moeten doen. De touroperators hebben al honderden telefoontjes gekregen van reizigers die de vakantie graag om willen boeken of annuleren. De touroperators zijn coulant en de reizigers mogen hun vakantie gratis omboeken of annuleren. Omboeken is wel lastig, omdat het hoogseizoen is en er nauwelijks nog een goed alternatief te vinden is op een andere bestemming.

Tui en Thomas Cook hebben laten weten dat een gedeelte, ongeveer 20%, van de reizigers de vakantie hebben geannuleerd of omgeboekt. Reizigers die nu nog in Turkije zijn en vanochtend niet terug naar huis konden vliegen, worden waarschijnlijk vanmiddag of vanavond opgehaald met het vliegtuig. Vlieg jij nu dit weekend ook naar Turkije, raadpleeg dan de website van je touroperator of luchtvaartmaatschappij.

Lees ook:Mislukte staatsgreep Turkije: KLM vliegt weer naar Istanbul, reisadvies gewijzigd
Lees ook:Staatsgreep Turkije: Reis niet naar Ankara en Istanbul
Lees ook:Reisadvies Turkije: Vermijd drukke plekken rond 15 juli
Lees ook:Aanslag Ankara: Turkije verscherpt veiligheid, Duitsland sluit ambassade
Lees ook:Kans op aanslagen: Minder vakanties naar Turkije geboekt

Geen reacties // Reageer