Diplomatieke rel: Reisadvies Turkije aangepast

Door de diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland en de rellen in Rotterdam afgelopen weekend heeft Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Turkije aangepast.

Afgelopen weekend botste het flink tussen Nederland en Turkije en de spanningen tussen de landen lopen alleen maar op. Zaterdagochtend trok Nederland de landingsrechten in van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken die naar Nederland wilde komen om campagne te voeren voor een Turks referendum. President Erdogan zei hierop: ”Nederland is een Nazi-overblijfsel. Het zijn fascisten.” Rutte noemde deze uitspraak op zijn beurt “absurd”.

Ook de Turkse minister van Familiezaken werd de toegang tot Nederland zaterdag geweigerd. Ze probeerde echter alsnog met de auto naar Rotterdam te reizen, maar werd door de politie in Rotterdam tegengehouden en als “ongewenste vreemdeling” terugbegeleid naar de Duitse grens.

Dit alles zorgde voor rellen in Rotterdam en in andere plaatsen. De Nederlandse ambassade in Turkije is gesloten en de Nederlandse vlag werd zelfs even naar beneden gehaald om plaats te maken voor de Turkse vlag. In Turkije braken protesten uit tegen Nederland.

De diplomatieke betrekkingen tussen de 2 landen zijn nu gespannen. Europa staat achter Nederland, maar Turkije dreigt nu met sancties en wil nu zelfs naar de rechter stappen om Nederland te straffen.

Buitenlandse Zaken heeft maandagochtend besloten om het reisadvies voor Turkije aan te passen. Reizen naar het land kan nog steeds, maar het ministerie adviseert wel om in heel Turkije alert te blijven en samenscholingen en drukke plaatsen te vermijden. Touroperators hebben tot nu toe een handjevol annuleringen gekregen, maar vrezen wel voor de sancties van Erdogan en wat dit voor gevolgen heeft voor de reissector.

Lees ook:Bomaanslag in Turkije
Lees ook:Isrealiers annuleren vakanties naar Turkije
Lees ook:Update reisadvies Turkije na aanslag: Mijd demonstraties en drukke plekken
Lees ook:Noodtoestand Turkije: Buitenlandse Zaken past reisadvies aan
Lees ook:Reisadvies Turkije: Vermijd drukke plekken rond 15 juli

Geen reacties // Reageer