Aardbeving Kos: Touroperators evacueren nog geen toeristen

Bij een aardbeving vannacht vlakbij Kos zijn 2 toeristen omgekomen op het eiland. Er is veel schade ontstaan aan gebouwen en toeristen mogen nog niet terug nar de (hotel)kamers. Touroperators zijn nu aan het uitzoeken wat ze kunnen doen en of ze toeristen moeten evacueren.

De aardbeving sloeg vannacht toe, had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum was in de buurt van de Turkse badplaats Bodrum, wat tegenover Kos ligt. Door de aardbeving ontstond er een klein tsunami, waardoor straten in Bodrum onderliepen.

Op het moment van de aardbeving waren er veel toeristen aanwezig in de vele barretjes op Kos. Door de beving ontstond er veel schade aan gebouwen. Ook stortte er een bar in waardoor er ook veel gewonden zijn gevallen. Ook de verkeerstoren op Kos is beschadigd, vooralsnog is de luchthaven gesloten.

Via reisorganisatie TUI Nederland zitten er zo’n 2700 mensen op Kos. TUI schrijft op Facebook het volgende:
In Bodrum en Marmaris zijn mensen erg geschrokken, er worden vooralsnog geen gewonden gemeld. Er is lichte schade aan gebouwen, een kleine vloedgolf heeft wel straten heeft laten onderlopen maar er lijkt beperkte schade.

Op Kos is de schade groter en vooral het oude centrum van Kos stad lijkt getroffen. Daar waren vannacht nog veel mensen op straat in het uitgaansgebied. Het is nog niet duidelijk of er Nederlandse reizigers onder de gewonden zijn. Onze reisleiding gaat op dit moment langs alle hotels op Kos en op Rhodos om zeker te stellen dat iedereen veilig is.

Vele gasten hebben de nacht buiten doorgebracht in verband met de naschokken. Het Griekse telefoonnetwerk is nog buiten werking, maar reizigers met een Nederlandse mobiel zijn bereikbaar.

Thomas Cook en Transavia inventariseren nog hoeveel toeristen er via Thomas Cook nu op het eiland verblijven. Transavia had vandaag een vlucht gepland naar het eiland, maar is nog niet vertrokken. Waarschijnlijk vertrekt het vliegtuig vanmiddag pas, als de luchthaven weer open is.

Buitenlandse Zaken zoekt momenteel uit hoe het met de Nederlanders in het getroffen gebied gaat. Ben je momenteel op Kos, bel dan met Buitenlandse Zaken. Het nummer is: +31 247 247 247

Lees ook:Aardbeving Griekenland: 2 toeristen omgekomen op Kos
Lees ook:Aardbeving Kos: Nederlander gewond, inventarisatie touroperators en naschokken
Lees ook:Belg boekt luxereis voor 4 euro
Lees ook:Na aardbeving: Noodtoestand in Ecuador
Lees ook:Prijsafspraken in de reiswereld?

Geen reacties // Reageer