Terug van vakantie bij Hooked Cabarete – Dominicaanse Republiek

De afgelopen tijd was het even stil op Travel.blog.nl. Ik was een paar dagen in Berlijn voor een bezoek aan de ITB (Internationale toerisme beurs, soort Vakantiebeurs maar dan 10x groter) en vervolgens ben ik doorgevlogen naar de Dominicaanse Republiek voor een korte zonvakantie in het surfdorp Cabarete in de Dominicaanse Republiek. Een heerlijk relaxte week gehad, maar ook leren golfsurfen, een quadsafari gemaakt in de bergen en een cascadingtocht (soort canyoningen) gemaakt.

Ik verbleef in het appartementencomplex Hooked Cabarete, wat gerund wordt door de Nederlanders Ybo en Chantal, beiden fanatieke kitesurfers. Hooked Cabarete is een perfecte plek om te verblijven wanneer je van golfsurfen, kitesurfen of een zonvakantie houdt. Het complex bestaat uit 8 ruime appartementen omgeven door een groene tropische tuin met daarin een heerlijk zwembad. Het ligt vlakbij de populaire surfspot Ecuentro waar elke dag vele mensen de hoge golven van de oceaan proberen te bedwingen. Ook (gevorderde) kitesurfers komen graag op Playa de Encuentro vanwege de goede windcondities en uitdagende golven. Beginnende kiters (maar ook kiters die van vlak water houden) kunnen prima terecht op het nabij gelegen Kitebeach waar tientallen kitesurfscholen gevestigd zijn. Het centrum van Cabarete (nou ja centrum, een lange straat met winkeltjes, pinautomaten en restaurants) ligt 4 kilometer van Hooked vandaan. De meeste restaurants, bars en uitgaansleven bevinden zich op het strand bij het centrum. Met je gehuurde scooter of achterop een 'motorconcho' ben je er zo.

Cabarete is een surfdorp met een relaxte sfeer. Heel anders dan de andere badplaatsen in de Dominicaanse Republiek met de all inclusive resorts waar je eigenlijk niet echt vanaf kunt. Vlakbij Cabarete ligt het bekende toeristendorp Sosua. Maar behalve dat dit een goede duikspot is, vind ik het persoonlijk een vreselijk dorp vol neonverlichte disco's en barretjes waar Dominicaanse dames wat geld proberen bij te verdienen.

Het achterland in de Dominicaanse Republiek is prachtig. De meeste toeristen komen niet verder dan het strand van het resort, maar als je de bergen in trekt kom je pas in het echte Dominicaanse leven terecht. Samen met Ybo ben ik met een Quad de bergen ingetrokken over slecht begaanbare wegen langs kleine dorpjes waar bewoners uit nabij gelegen dorpen per ezel water uit de waterput gingen halen. Een totaal andere wereld, maar erg indrukwekkend. Ik vind het wel schokkend om te zien dat de Dominicanen nauwelijks lijken te profiteren van het massale toerisme in het land. Ze leven met een hele familie in kleine gammele hutjes en moeten rondkomen van een salaris van gemiddeld 10 euro per dag. Niet voor niets proberen de Dominicanen de toeristen vaak uit te buiten op elke mogelijke manier wat tot irritatie leidt bij de toeristen. Ik heb deze week meer dan ooit het belang ingezien van duurzaam toerisme. Slechts op kleine schaal wordt er doro de toeristenindustrie geïnvesteerd in de ontwikkeling van het land. Helaas…..

Later deze week op Travel.blog.nl meer over het hoe & wat van duurzaam toerisme en het belang ervan.  

Lees ook:Best budget tip: (kite) surfvakantie Hooked Cabarete, Dominicaanse Republiek
Lees ook:Indrukwekkende plaatsen tijdens reis
Lees ook:Aanrader: Top 10 landen om te bezoeken in 2013
Lees ook:Luchthaven Haïti de komende 48 uur gesloten wegens overbelasting
Lees ook:Reisfilmpje: Wist jij dat Haïti zo mooi kon zijn?

Geen reacties // Reageer