Beste reistijd Midden Amerika december-april: Mexico, Guatemala, Costa Rica, Panama

Er zijn twee seizoenen in Midden Amerika: de natte en de droge periode. De regenperiode, dat bovendien het warmste seizoen is, duurt van juni tot en met half november. In deze periode regent het nooit de hele dag. Meestal is het ’s ochtends droog en begint het aan het einde van de middag te regenen. Ook in de droge periode kunnen er regenbuien vallen. Regen vormt zelden een reden om binnen te blijven, de buien zijn meestal kort en hevig en het koelt niet af. De temperatuur ligt het hele jaar door overdag tussen de 25 en 30 graden, ’s nachts koelt het iets af.

Bekijk de ‘beste reistijden-kalender’.
Hierin vind je overzichtelijk welke bestemmingen in welke maand de beste reistijd hebben.

Beste reistijd: Reizen is het gehele jaar door goed mogelijk in maar de voorkeur is te geven aan de drogere periode, die grotendeels valt tussen november en mei. Het late najaar is een hele goede tijd, de regentijd is net voorbij het groen staat er op haar mooist bij. Tot slot is het voorjaar gezegend met goede temperaturen en zijn er relatief weinig toeristen (behalve tijdens de Paasvieringen, de Semana Santa)

 

Mexico

Je zou het niet zeggen, ondanks al die cactussen, maar in Mexico kan het flink regenen. Op het populaire schiereiland Yucatan, met badplaats Cancun, duurt de natte tijd van half mei tot november. Het is er dan ook nog eens heet, bijzonder onaangenaam. Mexico is bij uitstek een winterzonbestemming want van december tot april geniet je er van heerlijk weer en nog heerlijker margarita’s. De zee is zo’n 26 graden.

 

Guatemala

De kustgebieden van Guatemala hebben een tropisch klimaat, met een hoge vochtigheidsgraad en temperaturen rond de 30 graden Celsius. In het kustgebied bij de Caribische Zee valt overwegend de meeste regen. In de hooglanden is het aanzienlijk kouder, overdag hooguit gemiddeld een graad of 22 (op een zonnige dag). Als de avond valt, daalt de temperatuur snel naar ongeveer 15 graden Celsius. ‘s Nachts wordt het nog kouder. Het klimaat in de provincie El Peten in het noorden is gelijk aan dat in Yucatan, Mexico, met een gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. In de maanden december en januari is het koeler, in de maanden maart en april is het erg heet. Het droge seizoen is van oktober tot mei, maar dit varieert wel enigszins per regio. De periode vanaf half december tot april en de maanden juli en augustus gelden als de drukke seizoenen wat toeristen betreft.

 

Costa Rica

Het klimaat in Costa Rica is warm en nat. Het hele jaar door ligt de temperatuur tussen 21 en 27°C. Op hoogte is een dunne trui wel handig, want het kan afkoelen tot 15°C. Het hele jaar door kan het regenen. Aan de oostkust meer dan aan de westkust. In de regentijd regent het doorgaans niet de hele dag, maar eerder in de ochtend of de namiddag. Wel is de luchtvochtigheid hoog in deze periode en bij inspanning heb je dan toch een nat pak.

Aan de Pacifische kust loopt het droge seizoen van december t/m april. Het regenseizoen van mei tot december is nat. De natuur staat volop in bloei en het landschap is diepgroen. Wij vonden dit dan ook juist een geschikte reisperiode, mede omdat het rustig is qua reizigers. Aan de Caribische kust kun je deze tweedeling niet zo makkelijk maken; het weer is hier wat onvoorspelbaarder, maar over het algemeen is het hier regenachtiger. Zijn de maanden september en oktober het natste in de rest van het land, aan de Caribische kust valt dan juist de minste regen. In deze tijd blijft de temperatuur overdag ook boven de 20ºC, ’s avonds kan het koeler zijn.

Ons advies: Neem een poncho en badkleding mee, dan is Costa Rica het hele jaar een goede vakantiebestemming.

Panama

Panama heeft een tropisch klimaat met maar kleine verschillen tussen de seizoenen. Het regenseizoen  is van april tot december en dan is de vochtigheidsgraad erg hoog, rond de 80%. Van december tot april is de droge periode, dat is de beste reistijd, maar het hele jaar is geschikt om af te reizen naar Panama. Eigenlijk geldt voor Panama hetzelfde als voor Costa Rica. Neem een poncho en badkleding mee, dan is Panama het hele jaar een goede vakantiebestemming.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:Groepsreizen Costa Rica & panama Singlereizen Costa Rica & Panama Rondreizen Costa Rica & Panama
Lees ook:Beste reistijd Caribbean: Aruba, Bonaire, Curacao, Cuba, Jamaica, Dominicaanse Republiek
Lees ook:Beste reistijd Midden Oosten: Jordanië
Lees ook:De beste reistijden wereldwijd. Check de beste reistijden-kalender !
Lees ook:Costa Rica rondreizen – Costa Rica avontuurlijke reizen – Costa Rica groepsreizen – Costa Rica singlereizen – Costa Rica Singlereis Costa Rica groepsreis

Geen reacties // Reageer