Wereld Toerisme Dag in teken van duurzame reizen

Het is vandaag Wereld Toerisme Dag. 27 september staat jaarlijks, al sinds 1970, in het teken van het toerisme. Het is in het leven geroepen door de United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) om het grote belang van het toerisme in sociaal-cultureel, politiek en economisch opzicht wereldwijd onder de aandacht te brengen. Het thema van dit jaar is ‘Toerisme en duurzame energie, leiden tot duurzame ontwikkeling’. Vandaag roepen dan ook Ecuador en het Vaticaan op tot duurzamere toerisme.

Duurzaam toerisme

Willen we over 100 jaar nog steeds genieten van al het pracht dat de wereld ons te bieden heeft is het van groot belang dat we nu bewust omgaan met de aardbol. Dit benadrukt ook Kardinaal Veglio van het Vaticaan: ‘Wij willen een ethisch verantwoordelijk toerisme bevorderen, dat zowel de waardigheid van personen als volkeren respecteert, dat voor iedereen toegankelijk is en dat duurzaam en ecologisch is. Wij roepen iedereen in de wereld op om op een respectvolle en verantwoordelijke manier gebruik te maken van het toerisme, opdat de mogelijkheden daarvan ten volle worden ontwikkeld en de schoonheid van de natuur en de volkeren recht wordt gedaan’. Duidelijk taal.

Ecuador pleit ook voor duurzaam toerisme

Ook Ecuador maakt zich hard voor een duurzame vorm van toerisme. Ecuador is het bijzonder land wat natuurschoon betreft. Je komt in Ecuador vier compleet verschillende werelden tegen: Het Andesgebergte, het Amazonegebied, duizenden kilometers lange kustlijn en de Galapagoseilanden. Gebieden die koste wat kost hun pracht moeten behouden, ook in het belang van de toeristen zelf. De regering van Ecuador kondigde onlangs al aan meer aandacht te willen besteden aan duurzaam en verantwoord toerisme. ’Het is goed om bezoekers van de diversiteit van van ons bijzondere land te laten genieten en tegelijkertijd ook duidelijk te maken dat dat niet kan, zonder de duurzaamheid ervan veilig te stellen en voor de verre toekomst te bewaken’, aldus Juan Patricio Navarro, directeur van het Trade and Promotion Bureau van Ecuador.

Zelf duurzaam reizen

Als particulier kan je ook het nodige doen om zelf ervoor te zorgen dat je reizen duurzamer zullen verlopen. De wereld ‘redden’ in je eentje zal niet gaan, maar je kunt wel je steentje bijdragen. Klik hier voor een paar handige tips.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin!

Lees ook:‘Duurzaam reizen steeds populairder’
Lees ook:Hoe kun je verantwoord reizen?
Lees ook:Eerste airline voor pelgrims
Lees ook:Duurzaam reizen belangrijk thema Vakantiebeurs
Lees ook:Braziliaans Bonito duurzaamste bestemming ter wereld

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wereld Toerisme Dag in teken van duurzame reizen

  1. Trein

    Heb het altijd al een goed initiatief gevonden. Het wordt door vele onderschat, maar het belang van toerisme is bijna overal erg groot!

      /  

Comments are closed.