Werknemers reisbranche worden flink onderbetaald

Heb je ambities om in de reisbranche aan het werk te gaan? Het lezen van dit bericht kan je ambities zo omzeil helpen. Het blijkt uit onderzoek van CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten namelijk dat werknemers in de reisbranche zo’n 30% minder verdienen dan werknemers van supermarkten en in de horeca. 

Lage salarissen

Volgens CNV Dienstenbond-bestuurder Harrie de Vaan staat het salaris volstrekt niet in verhouding tot de werkzaamheden die verwacht worden van mensen werkzaam in de reisbranche. Er werken plusminus 15.000 mensen in de reisbranche, waarvan het overgrote merendeel een Mbo-opleiding gevolgd heeft. Het merendeel daarvan heeft tevens een specifieke toeristische opleiding volbracht.

Cao-onderhandelingen

Morgen gaan de bonden in overleg met de werkgevers over het cao.

Werk jij in de reisbranche? Vind jij dat je genoeg verdient voor het werk dat je doet?

Lees ook:Vrijwilligerswerk in Afrika, een overzicht
Lees ook:Minder Nederlanders op vakantie deze zomer
Lees ook:Hoe ver kun je gaan? BNN Univerrsity studenten zonder geld naar Turkije
Lees ook:34% van Nederlanders neemt hagelslag mee op vakantie
Lees ook:Steeds meer jongeren kiezen actief vakantiewerk. Vooral animatiewerk op campings is populair

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Werknemers reisbranche worden flink onderbetaald

  1. Marten

    Dat in de reisbranche lage lonen met weinig spek wordt betaald is al heel lang zo. Ruim 20 jaar geleden zat ik in de personeelsvertegenwoordiging van een kleine touroperator en belde de FNV met vragen; ze zeiden gewoon ronduit dat ze niks voor ons wilden doen (behalve algemene cao’s afsluiten) omdat er te weinig mensen uit de branche lid waren. Een pensioen is er ook nog niet lang. En nu ineens deze ontdekking, het is niet oprecht.
    Vakbonden zijn nu koortsachtig op zoek naar verjonging en “ontdekken” nu dat er 14900 potentiele leden te werven zijn. Meer dan dat is het niet. Dit is alleen een reclame artikel om ledllen te werven.Trap er niet in. In de reisbranche werk je omdat je de drive ervoor hebt en je houdt het vol zolang je het (financieel) kunt. Daar gaat geen vakbond echt voor vechten als het er op aan komt om de specifieke voorwaarden te verbeteren.
    Ik kon toendertijd van mijn reisbranche loon het lidmaatschap niet betalen. Nu zou ik het voor geen goud meer lid willen zijn. Maar de reisbranche is een hele leuke sector om in te werken, ik zou het zeker niet afraden hierdoor.

      /  

Comments are closed.