Ryanair verliest rechtszaak over compensatie vertraging passagiers

Afgelopen week schreef ik al over het feit dat luchtvaartmaatschappij Ryanair niet of pas zeer laat een financiële vergoeding uitbetalen aan passagiers die vertraging hebben opgelopen. Vrijdag was er een rechtszaak over die compensatie en die heeft Ryanair verloren.

Ryanair riskeert tot 610 miljoen pond (856 miljoen euro) aan compensaties te moeten betalen aan reizigers. Een rechtbank in Manchester heeft immers geoordeeld dat passagiers tot zes jaar na datum een schadevergoeding kunnen eisen voor een vertraging, en niet twee jaar zoals de luchtvaartmaatschappij zou willen. Regels zijn regels, ook voor Ryanair.

Ryanair is het niet eens met de uitspraak. Zij zijn van mening dat een termijn van 6 jaar onnodig en onredelijk is. Ryanair gaat dan ook zeker in hoger beroep om de zaak aan te vechten. Volgens Ryanair verzaken reizigers hun recht door de voorwaarden van de maatschappij te aanvaarden. De rechtbank oordeelde echter dat de Europese regelgeving in elk geval geldt.

Volgens die regelgeving mogen passagiers tot 6 jaar na de vertraging zich tot de maatschappij wenden om een claim in te dienen zodat zij een financiële vergoeding kunnen krijgen. Passagiers hebben namelijk bij vertraging recht op een compensatie tot 600 euro. Door deze uitspraak zou het goed kunnen dat passagiers die in het verleden een vertraging hebben opgelopen, alsnog bij de maatschappij aankloppen. Dat zou de maatschappij volgens schattingen van advocaten 856 miljoen euro kunnen kosten.

De zaak in Manchester werd aangespannen door 6 reizigers van een vlucht op 6 maart 2008 tussen het Spaanse Reus en Londen. Hun vlucht had een vertraging van 9 uur en 50 minuten opgelopen. De klacht werd echter pas ingediend in januari 2014, of 5 jaar en 8 maanden na de vlucht.Waarom de klacht zo laat werd ingediend, is niet bekend.

 

Lees ook:Ryanair start prijzenoorlog
Lees ook:Ryanair: ‘driekwart passagiers wil staan’
Lees ook:Vlucht vertraagd? Claimen! Vliegtuig passagiers hebben recht op schadevergoeding tot € 600 bij vertraging, overboeking of annulering
Lees ook:Onderzoek: Ryanair en Easyjet betalen zelden bij vertraging
Lees ook:RyanAir en Maastricht/Aachen Airport stappen naar de rechter

Geen reacties // Reageer