Onderzoek: 2015 veiligste jaar voor luchtvaart ooit

Het jaar is nog niet helemaal voorbij, maar 2015 gaat de boeken in als het jaar met de minste ongelukken in de luchtvaart. Dit jaar zijn er 14 vliegtuigen neergestort. Dat is het laagste aantal sinds de telling in 1946 is begonnen.

De Aviation Safety Network, een Nederlandse onderzoeksorganisatie, heeft dit gepubliceerd. Deze organisatie documenteert sinds 1946 vliegtuigongevallen wereldwijd. Ook het aantal personen dat is overleden bij een vliegtuigongeluk, staat op een historisch laag niveau. In totaal zijn 186 personen overleden bij een ongeval. In 2014 waren er 20 ongelukken en kwamen er 526 mensen om het leven. Dat zijn er veel meer dan in 2013, toen waren er 265 doden te betreuren, maar waren er meer ongelukken met vliegtuigen.

Luchtvaartdeskundigen laten weten dat de luchtvaart naar het aantal ongelukken kijkt en niet naar het aantal doden. Alleen zo krijg je een goed beeld van de vliegveiligheid. Volgens de organisatie is vliegen veiliger dan ooit. Ook telt de organisatie alleen ongelukken mee met vliegtuigen waar minimaal 14 mensen in zaten. Aanslagen en zelfmoorden komen dan ook niet op de lijst voor. Maar die waren er helaas wel.

Eind maart stortte er een toestel van Germanwings neer in de Franse Alpen. Aan boord waren 144 passagiers en 6 crewleden. Franse onderzoekers kwamen er al snel achter dat er niks mis was met het toestel. Wel werd al vrij snel duidelijk dat de co-piloot depressief was, de piloot buitengesloten heeft en het toestel moedwillig heeft laten neerstorten. Het was zelfmoord met enorme gevolgen.

Eind oktober stortte een Russisch passagierstoestel neer in Egypte. Ook dit keer was er niks mis met het toestel en onderzoekers zijn er vrijwel zeker van dat er een bom aan boord van het toestel was en dat er een aanslag op het vliegtuig is gepleegd. Het onderzoek is nog steeds in volle gang.

Vliegen is veilig, dat blijkt wel uit de statistieken. De kans op een vliegtuigongeluk is inmiddels 1 op 4.857.000 vluchten.

Bron

Lees ook:Onderzoek: Vliegen is veiliger dan ooit
Lees ook:In 2012 veel minder doden bij vliegtuigrampen
Lees ook:Reizen met vliegtuig steeds veiliger
Lees ook:Gecrashed Spanair vliegtuig mocht opstijgen na problemen
Lees ook:Nationaliteit doden vliegtuigongeluk Turkish Airlines bekend

Geen reacties // Reageer