ANWB Kinderfietsenplan: Doneer je fiets en help een kind in armoede

Dit bericht schreef ik vorig jaar al, maar is helaas nog steeds actueel en daarom breng ik het nogmaals onder de aandacht. Wist je dat 60.000 kinderen in Nederland onder de armoedegrens leven? Voor gezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen, is de aanschaf van een fiets een dure, vaak onmogelijke uitgave. ANWB heeft nu een plan bedacht en wil deze kinderen aan een fiets helpen. Het ANWB Kinderfietsenplan doneert een veilige fiets aan kinderen vanaf 10 jaar.

ANWB vindt dat elk kind recht heeft op een fiets. Mobiliteit, de wereld in vrijheid ontdekken, is juist in deze leeftijdsgroep een voorwaarde voor persoonlijke groei en sociale ontwikkeling. Onafhankelijk van de loopafstand van huis kan het kind keuzes maken die passen bij zijn talent of interesse. Dankzij een fiets kan het kind mogelijk naar de juiste school, kan het in vrijheid met anderen naar een speelpleintje en naar vriendjes gaan uit een andere buurt. Een verrijking dus.

Vanuit de maatschappelijke betrokkenheid en vanuit het grote netwerk van 4 miljoen ANWB-leden, kan ANWB een positieve bijdrage leveren aan de toekomst van deze kwetsbare groep. Daarbij werkt het bedrijf nauw samen met vrijwilligers, scholen en tal van partners. Een van hen is Nationaal Fonds Kinderhulp. Zij weten welke kinderen een fiets nodig hebben en de ANWB zorgt voor een veilige fiets op maat.

Nederland is een fietsland. Voor kleine afstanden, onder 10 kilometer, doen we bijna alles op de fiets. 13,5 miljoen inwoners van 4 jaar en ouder (84% van de bevolking) bezitten één of meer fietsen. Daar zitten ook veel ongebruikte fietsen tussen.

Voor het ANWB Kinderfietsenplan zamelt de ANWB gebruikte kinder)fietsen in, knappen deze op en verspreiden de fietsen via hun partners naar kinderen die onder de armoedegrens leven. Ook zij krijgen zo de kans de wereld te ontdekken. Het afgelopen jaar zijn er al 2150 fietsen gedoneerd, maar daar mogen nog veel meer fietsen bijkomen. De afgelopen week konden Groningers al hun fietsen inleveren in Winschoten en morgen start de ANWB, samen met de gemeente Apeldoorn en Giro Gelderland een inzamelingsactie op het Raadhuisplein in Apeldoorn. Help ook mee en zamel zoveel mogelijk fietsen in!

Wil je nu ook een (kinder)fiets doneren? De ANWB zoekt fietsen…

  • Die nog in redelijke tot goede staat verkeren
  • Die met wat slim kluswerk opgeknapt kunnen worden tot een veilige fiets.
  • Voor meisjes en jongens.
  • Met inchmaat 24 (leeftijd ca. 8-11 jaar) of 26 (leeftijd 10-12 jaar)
  • Of met inchmaat 28 (framehoogte* max 55 cm, volwassen fiets).

Let op: Mountainbikes, elektrische fietsen, racefietsen, tandems e.d. zijn niet bruikbaar voor dit project. 

Een fiets doneren kan via deze link. De ANWB zoekt ook vrijwilligers om de fietsen in te zamelen en deze op te knappen. Heb je interesse en wil je je opgeven als vrijwilliger? Of wil je gewoon meer informatie? Dat kan je hier vinden.

 

Lees ook:ANWB Kinderfietsenplan: Doneer je fiets en help een kind
Lees ook:ANWB Kinderfietsenplan overhandigt 2000e fiets
Lees ook:ANWB komt met service voor fietsers
Lees ook:Weinig paspoorten aangevraagd voor kinderen
Lees ook:Nieuw in Amsterdam: Cycleswap

Geen reacties // Reageer