Vanaf november: Gemeenten mogen reisdocumenten thuisbezorgen

Een nieuw paspoort aanvragen kost tijd, maar het paspoort ophalen kost ook tijd. Daar komt vanaf november verandering in. Vanaf dan mogen gemeenten je reisdocumenten met de post versturen.

Mensen gebruiken hun paspoort en identiteitskaart regelmatig om zichzelf te identificeren of om mee te reizen. Het is daarom belangrijk zaken rondom je reisdocument makkelijk te kunnen regelen, zonder afbreuk te doen aan de beveiliging van het aanvraag- en uitgifteproces. Minister Plasterk heeft daarom een aantal verbeteringen aangekondigd voor de dienstverlening rondom reisdocumenten, zoals het thuisbezorgen van reisdocumenten en het elektronisch melden van vermissing van reisdocumenten.

Het aan huis of op het werk bezorgen van reisdocumenten wordt mogelijk voor alle gemeenten die dat willen aanbieden aan hun burgers. Je hoeft dan nog maar een keer naar het loket. De gemeente mag hiervoor wel extra geld in rekening brengen. De afgelopen jaren is deze werkwijze getest in een aantal gemeente: na een positieve evaluatie wordt dit nu mogelijk voor elke gemeente die dit wil invoeren. Voor burgers die niet zelf naar het gemeentehuis kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze aan bed zijn gekluisterd, gold al dat de gemeente naar hen toe kwam.

Ook wordt het vanaf volgende maand mogelijk om een vermissing van het reisdocument elektronisch te melden. Dat kan tot op heden alleen persoonlijk aan de balie. Het is echter belangrijk dat een vermist paspoort snel wordt opgenomen in de nationale en internationale registers als ongeldig, zodat fraude kan worden voorkomen. Doordat dit niet meer in persoon gemeld hoeft te worden, wordt een drempel weggenomen om vermissing snel door te geven aan de gemeente.

Lees ook:Paspoort kwijt? Voortaan alleen nog melden bij gemeente
Lees ook:Je paspoort gejat tijdens je vakantie? Dit moet je doen!
Lees ook:Je paspoort gejat tijdens je vakantie? Dit moet je doen!
Lees ook:Kinderen moeten eigen paspoort
Lees ook:Paspoort vanaf 9 maart vijf jaar langer geldig

Geen reacties // Reageer