Vakantiegangers opgelet! Ook België stapt over op brandstof E10

In Duitsland en Frankrijk zijn de laatste jaren veel tankstations overgestapt op de brandstof die wordt aangeduid als ‘E10′. Ook in België wordt de met bio-ethanol aangelengde benzine straks verkocht.

E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent ethanol. Ethanol kan sommige auto’s aantasten. In Duitsland blijft de brandstof Euro 95 voorlopig nog wel aan de pomp verkrijgbaar, maar in Frankrijk en België niet.

Voor ongeveer tien procent van de auto’s geldt dat ze niet geschikt zijn voor brandstof E10. Bij deze groep auto’s bestaat de kans dat de ethanol bepaalde rubber- en kunststofafdichtingen, keerringen en pakkingen aantast. Uit een duurproef met een auto die E10-ongeschikt was, bleek het aluminium aangetast door de ethanol. Er was een gat ontstaan in de hogedrukbrandstofpomp.

Advies

Circa 90% van de auto’s kan probleemloos E10 tanken. Voor auto’s en motoren die niet op E10 kunnen rijden, adviseert de ANWB de premiumbrandstof (bijvoorbeeld SuperPlus 98) als Euro95 niet meer aan de pomp verkrijgbaar is. Deze benzine met octaangetal 98 is duurder, maar kan gebruikt worden in voertuigen die normaal op Euro 95 rijden.

Duitsland

De nieuwe brandstof wordt in Duitsland aangeduid met ‘E10′. Euro 95 blijft echter nog beschikbaar aan de pomp. Doordat de Duitse overheid de E10 minder belast, heeftt de brandstof een goedkopere literprijs dan de Euro95. De ANWB raadt autobezitters echter aan deze brandstof alleen te tanken als de auto daarvoor geschikt is.

Frankrijk

In Frankrijk is Euro 95 nauwelijks meer langs de snelweg te verkrijgen. E10 wordt in Frankrijk aangeduid als SP95-E10. In deze naam staat SP voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een bijmenging van 10% bio-ethanol. Als de auto niet geschikt is voor deze brandstof, raadt de ANWB autobezitters aan de duurdere premiumbrandstof Super sans plomb 98 te tanken om schade aan de auto te voorkomen.

België

In 2017 stapt België over naar E10. De speciale brandstof vervangt straks de goedkoopste benzine, die bij onze zuiderburen met ‘Super 95′ wordt aangeduid. E10 in België is een fractie duurder dan gewone Euro 95. Dit verschil is uitsluitend te wijten aan de productprijs en de BTW die daarop wordt geheven. De winstmarge en distributiekosten, evenals de accijnzen en energiebijdragen zijn voor beide brandstoftypes identiek.

Bron: ANWB

Lees ook:ANWB waarschuwt voor rijden met E10
Lees ook:Met de auto naar Frankrijk? Let op!
Lees ook:Blokkades Frankrijk: Helft pompen zonder brandstof
Lees ook:Brandstofcrisis: Franse tankstations weer bevoorraad
Lees ook:Met de auto naar Frankrijk? Honderden tankstations gesloten door brandstoftekort

Geen reacties // Reageer