Bijzondere tradities: Sint Piter in Grou

In december viert iedereen Sinterklaas, behalve in 1 klein Fries dorpje. Daar kennen ze Sinterklaas, maar Sint Piter kennen ze des te beter. Morgen komt hij aan, maar wie is Sint Piter en waar komt deze traditie vandaan? Ik leg het je uit.

Grou
In Grou, een dorp in Friesland, vieren ze geen Sinterklaas in december. Daar wachten ze tot februari, want dan komt Sint Piter naar het dorp. Sint Piter is een goedheiligman en een collega van Sinterklaas. Volgens de legende zouden vroeger Sint Piter en Sinterklaas gezamenlijk naar Nederland varen om daar op 5 december op Pakjesavond cadeautjes uit te delen. Toen zij een keer Grou vergaten, ging Sint Piter terug om alsnog de cadeautjes voor de inwoners van het Friese dorpje op te halen. Pas midden februari kwam hij terug.

Sint Petrus
De legende mag dan zo gaan, de oorsprong van het feest ligt heel ergens anders. Vroeger vierde men in Friesland het Maitiidfeest, een voorjaarsfeest. Omdat de kerk heidense feesten verving door christelijke feesten, veranderde het voorjaarsfeest in het feest van Sint Petrus. Nu viert men dit feest niet meer, behalve in Grou. Sint Petrus is namelijk de beschermheilige van Grou.

In de 19e eeuw was Sint Piter een man met kettingen om de voeten en een grote jas aan, met daarop snoep bevestigd. Zo ging hij van deur tot deur waarbij de kinderen steeds wat snoep van zijn jas mochten pakken. Onder invloed van de Grouwster kleuterjuf Jansen werd de opzet van het feest veranderd. Zij bedacht rond 1900 de huidige Sint Piter.

Swarte Pyt
Sint Piter is dus de collega van Sinterklaas. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Zo zijn beide mannen te herkennen aan de lange witte baard, de staf en de mijter. Sint Piter draagt in tegenstelling tot Sinterklaas een witte mantel. Ook rijdt hij niet op een schimmel, maar op een groot, Fries paard. Daarnaast heeft hij in tegenstelling tot zijn collega maar 1 Zwarte Piet, die in het Fries Swarte Pyt wordt genoemd. Die Piet komt een week van te voren al naar Grou, om alvast dingen voor Piter te regelen.

Bij aankomst wordt Sint Piter opgewacht door de inwoners van het dorp. Piter en Pyt komen om 10.30 per boot of misschien wel per iets anders. Er volgt dan een optocht door het dorp, samen met alle kinderen van het dorp. De kids mogen 1 schoen inleveren en de dag erop staan alle schoenen uitgestald in alle winkeletalages. Kinderen gaan dan op zoek naar hun schoen, vaak gevuld met snoep of een klein cadeautje.

Sint Pytermearke
Traditiegetrouw wordt door het personeel van de basisschool het Sint Pitermearke opgevoerd. Sinds 1950 wordt elk jaar een ander sprookje voor de bevolking gespeeld. Ook worden verhalen verteld aan de kinderen. De kinderen mogen in deze week ook gewoon hun schoen zetten.

Waar Sinterklaas stilletjes ons land verlaat, krijgt Sint Piter een groots afscheid. Het hele dorp zwaait de goedheiligman uit en hoopt natuurlijk dat hij volgend jaar weer komt. De ene keer verlaat hij Grou per boot, de andere keer weer per helikopter. Na dit afscheid zal Pakjesavond worden gevierd.

Wil je meer informatie over Sint Piter? Dat kun je hier lezen.

 

Lees ook:Bijzondere tradities: Sint Piter in Grou
Lees ook:Vandaag St. Patricks Day
Lees ook:Nieuw bij Arke: Met Dreamliner naar Sint Maarten
Lees ook:Het Pad naar het Wad: Wandelroute Pieterpad stukje langer geworden
Lees ook:Bijzondere tradities/feestdagen: Sant Jordi in Catalonië

Geen reacties // Reageer