Zwarte Zaterdag: De grootste knelpunten in Europa

file

Morgen gaan er maar liefst 800.000 Nederlanders met de auto op vakantie. Maar niet alleen de Nederlanders gaan op vakantie, heel Europa zoekt de zon op en staat vermoedelijk massaal in de file. Hieronder een overzicht van alle knelpunten.

Vakantiegangers die via het Belgische Luik naar het zuiden rijden krijgen deze zomer te maken met een omleiding en kans op vertraging. Op de E42 bij Luik zijn werkzaamheden aan het viaduct over de Maas. Bijzonder smal is de invoegstrook bij knooppunt Cheratte voor verkeer vanuit Maastricht naar Luxemburg. Die invoegstrook mag alleen worden gebruikt door personenauto’s zónder aanhanger. Al het overige verkeer – waaronder campers en auto’s met caravan – moet een lokale omleiding volgen. Alternatieven vanuit Nederland zijn de routes via Antwerpen en Brussel of Keulen.

De grootste knelpunten zijn dit weekend in Frankrijk de A6/A7 door de Rhônevallei, de A10 tussen Parijs en Tours en de A71/A75 Orléans – Clermont-Ferrand – Béziers. Ook zijn er lange wachttijden bij de Mont Blanctunnel in de N205 op de grens met Italië.

In Duitsland starten de vakanties in het zuiden van het land. Daar zijn de files dit weekend o.a. rond Stuttgart, Neurenberg en München dan ook extra lang. Maar ook in het noorden bij Hamburg en de wegen naar de kust wordt het flink druk. Bezoekers aan de Formule 1 Grand Prix op het circuit van Hockenheim ten zuidoosten van Heidelberg zorgen dit weekend nog eens voor extra drukte.

In Oostenrijk staan zaterdag lange files naar het zuiden. De grootste problemen zijn er op de grensovergang tussen Oostenrijk en Slovenië. Vanwege het bezoek van de Russische President Poetin is de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië zaterdag waarschijnlijk van 09.00 tot 18.00 uur dicht. Voor het verkeer naar het zuiden wordt op de A10, route Salzburg/Villach, een omleiding aangegeven.

In Zwitserland wordt het enorm druk op de wegen naar het zuiden. Dat begint al vrijdagmorgen 29 juli. De meeste vertraging is aan de noordkant van de St. Gotthardtunnel (A2). In de nacht van vrijdag op zaterdag lost de file daar niet op. Op zaterdag kan de wachttijd in beide richtingen tot ruim twee uur oplopen. Ook zondag blijft het daar druk.
Zodra de wachttijd bij de Gotthardtunnel twee uur is, is omrijden via de A13 Chur – Bellinzona door de San Bernardinotunnel een optie. Daar moet dan geen file staan, want je rijdt dan wel 120 km meer (zo’n 70 minuten extra reistijd).

 

Lees ook:Lange files op de Europese vakantieroutes
Lees ook:Kerst: Files in en naar de Alpen
Lees ook:Dit weekend: Files van en naar de wintersport
Lees ook:Zwarte Zaterdag: Weer filerijden op Europese wegen
Lees ook:Zaterdag: Files van en naar de wintersport

Geen reacties // Reageer