Nederlanders laten Griekenland en Turkije massaal links liggen

Griekenland1

De afgelopen maanden kreeg Turkije te maken met een mislukte coup en werden er diverse aanslagen gepleegd in het land. Griekenland kampt nog steeds met een vluchtelingencrisis. Beide landen zijn vaak in het nieuws en dat heeft effect op het toerisme in beide landen. Ook was er een daling in het aantal reizen naar Zwitserland. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

In het geval van Zwitserland kwamen er niet minder Nederlanders naar het land, maar was de duur van het verblijf vaak korter dan de jaren daarvoor. Dat heeft te maken met de dure frank, waardoor alle inkopen flink duurder zijn geworden.

De Nederlandse reisuitgaven in Turkije bevinden zich op het laagste niveau in tien jaar tijd. Ze kwamen met 81 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2016 voor het eerst onder de 100 miljoen uit. In het eerste halfjaar van 2012 werd er nog meer dan twee keer zoveel besteed. Ook de uitgaven in Griekenland liggen op het laagste niveau in tien jaar. In 2015 was het nog 195 miljoen euro en nu 122 miljoen. De bestedingen in Zwitserland waren sinds 2006 slechts één keer lager.

Gelijktijdig met de terugloop van vakanties in Turkije, Griekenland en Zwitserland groeiden de uitgaven in Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Duitsland. De terugloop van de bestedingen bij de eerste drie landen (-140 miljoen euro) is in euro’s ongeveer gelijk aan de toename bij de laatstgenoemde vier landen (+132 miljoen euro). De totale reisuitgaven van Nederlanders in het buitenland waren in het eerste halfjaar van 2016 een fractie lager dan in het eerste halfjaar van 2015 (5,2 om 5,3 miljard euro).

Duitsland is nog steeds met afstand de belangrijkste vakantiebestemming. Daarna volgen Spanje, Frankrijk, België en Oostenrijk.

Lees ook:Onderzoek: Nederlanders geven meer geld uit aan vakantie
Lees ook:Toeristen laten Griekenland links liggen
Lees ook:Canada heeft beste reputatie
Lees ook:Forse toename aantal vliegvakanties
Lees ook:Pasen: Minder toeristen in Nederland

Geen reacties // Reageer