Veel veranderingen en nieuwe Sprinters: Nieuwe dienstregeling NS ingegaan

treinschiphol

Ga je morgen met de trein naar je werk of school? Dan kan het zomaar zijn dat je trein eerder of later vertrekt en dat je misschien vaker moet overstappen. Vanaf vandaag heeft NS namelijk de nieuwe dienstregeling ingevoerd en er gaat veel veranderen. Het is de ingrijpendste aanpassing van het spoorboekje sinds 2007.

Voor bijna alle reizigers veranderd er iets aan hun dagelijkse reis. Zo gaan er ongeveer 150 treinen per dag meer rijden en komen er nieuwe reisroutes. Op sommige trajecten zal de reistijd korter zijn of moeten reizigers vaker overstappen. Benieuwd naar de grootste wijzigingen? Dit zijn ze:

 • NS verdubbelt het aantal Intercity’s tussen Almere en Schiphol. Daar rijden straks vier Intercity’s per uur.
 • Tussen Arnhem en Nijmegen gaan twee Intercity’s sneller rijden omdat ze niet meer stoppen op tussengelegen stations. Voor de reizigers tussen het noorden (Zwolle) en Brabant (Roosendaal) wordt hierdoor de reistijd tot zes minuten korter. Voor de stations tussen Arnhem en Nijmegen komen extra Sprinters die rechtstreeks doorrijden naar Wijchen en ’s-Hertogenbosch.
 • Op vijf trajecten rijden meer Sprinters: Breukelen-Amsterdam, Leiden-Hoofddorp, Wijchen-Nijmegen en in de spits tussen ’s-Hertogenbosch en Oss en tussen Groningen en Assen (vanaf mei 2017).
 • Er rijden extra treinen in de spits tussen Alkmaar en Schagen en in de avonduren tussen Utrecht en Eindhoven.
 • Op Utrecht Leidsche Rijn stoppen meer treinen (van 2 naar 4 per uur) en in de spits ook op Heiloo, Castricum en Hoorn Kersenboogerd.
 • Reizigers uit de richting Groningen en Leeuwarden zijn met de nieuwe dienstregeling tot zes minuten sneller in Den Haag als ze via de Hanzelijn reizen.
 • De reistijd tussen Eindhoven en Düsseldorf wordt een kwartier sneller door een betere aansluiting in Venlo.
 • Rond Amersfoort sluiten de Sprinters beter aan op de Intercity’s, waardoor reizigers tot vijftien minuten korter onderweg zijn en meer reismogelijkheden krijgen.
 • Amsterdam Zuid krijgt nieuwe rechtstreekse verbindingen naar Den Haag Laan van NOI, Den Haag HS, Delft, Schiedam, Rotterdam Centraal en Rotterdam Blaak.
 • Tussen Hoofddorp-Amsterdam Centraal gaan vier rechtstreekse Sprinters per uur rijden.
 • Reizigers tussen de Zaanstreek en Amsterdam Zuidoost en in de regio Arnhem-Nijmegen hoeven minder vaak over te stappen door meer rechtstreekse Sprinters.

Flirt

Naast deze wijzigingen gaat NS ook een nieuwe Sprinter inzetten, van het type Flirt. De Sprinters zijn voorzien van stopcontacten, USB-aansluitingen en beschikken over wifi. Er gaan eerst een paar Sprinters rijden, in het voorjaar mogen alle 58 het spoor op. De Sprinters kom je nu alleen nog tegen op de trajecten Arnhem – Ede-Wageningen en Den Bosch – Oss.

Wil jij nu weten of jouw trein eerder vertrekt of dat je vaker moet overstappen? Check dan de NS Reisplanner of de NS Xtra app. Succes!

 

Lees ook:26-29 mei: Geen treinen maar bussen van en naar Utrecht Centraal
Lees ook:NS adviseert reizigers om (hyper)spits te mijden
Lees ook:17-21 augustus: Minder treinen van en naar Utrecht
Lees ook:Meivakantie: Minder treinen van en naar Utrecht Centraal
Lees ook:Vanaf morgen: Nieuwe dienstregeling NS

Geen reacties // Reageer