Storm: Minder treinen, vluchten geschrapt, drukke avondspits

Gisteren waaide het al hard, maar vanmiddag zal het gaan stormen in een groot gedeelte van het land. De NS en KLM nemen het zekere voor het onzekere en hebben nu alvast treinen en vluchten geschrapt.

Vanmiddag komen er volgens het KNMI in het hele land windstoten voor van 75 tot 100 kilometer per uur. Aan de westkust en boven het IJsselmeer is zelfs kans op zeer zware windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur. Tijdens de avondspits morgen waait de westenwind op zijn hardst, tot windkracht tien. Het KNMI heeft daarom code geel afgegeven voor het hele land.

NS en Prorail hebben voor vandaag de dienstregeling aangepast. In het hele land rijden er minder treinen. Daardoor ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen. ProRail houdt extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel op te lossen, zoals het wegslepen van gestrande treinen.

Op de meeste plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Reis je met de trein, dan adviseert de NS je om de site goed in de gaten te houden.

Schiphol had gistermiddag al flink last van de wind. Vliegtuigen hadden moeite met landen en zo ontstond er vertraging. Tientallen vluchten waren vertraagd. Ook voor vandaag verwacht Schiphol flinke vertragingen. Tientallen vluchten zijn al geannuleerd, waaronder een aantal vluchten van KLM. Vlieg je vandaag vanaf of naar Schiphol, neem dan contact op met je airline of check de website van Schiphol of je airline.

De ANWB en VID waarschuwen automobilisten voor een drukke avondspits. De VID geeft ook de volgende waarschuwing: Het is niet verstandig om donderdagmiddag- en avond met aanhanger of lege vrachtwagencombinatie de weg op te gaan. Met de westerstorm die over het land raast is het risico op omwaaien te groot. De windstoten kunnen tot diep landinwaarts de 100 km/uur overschrijden.

Het risico voor vrachtwagens en aanhangers is vooral groot op noord-zuidverbindingen, zoals de A6, A16, A27 en A50. Op deze wegen staat de wind haaks, waardoor de vlagen vat weten te krijgen op (lege) aanhangers.

Lees ook:Harde wind: Vertraging op Schiphol, minder treinen
Lees ook:Herfststorm: Vertragingen verwacht op het spoor, Schiphol en de weg
Lees ook:Herfststorm: Vluchten geschrapt, boten uit de vaart, problemen op de weg
Lees ook:Herfststorm: Code oranje in België, NS zet geltreinen in
Lees ook:Paasstorm: Ga morgen niet met je caravan de weg op

Geen reacties // Reageer