Europees Parlement tegen Duitse tolplannen

Het is een heet hangijzer voor Duitsland. De Duitse regering wil tol gaan heffen op alle Duitse snelwegen. Omringende landen, waaronder ook Nederland, zijn fel tegen deze plannen en noemen het zelfs discriminatie. Ook het Europees Parlement is nu tegen de plannen.

De Duitse minister van Verkeer Alex Dobrindt had vorig jaar een plannetje bedacht om meer inkomsten te genereren. Buitenlanders die door Duitsland rijden moesten namelijk allemaal een vignet aanschaffen voor 10 dagen. Schone auto’s betaalden 5 euro, oudere auto’s moesten 15 euro betalen. De Duitsers moesten een jaarvignet aanschaffen, maar werden dan volledig gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Het kostte de Duitsers dus helemaal niks en daar waren diverse organisaties in Europa niet blij mee.

Het Europees Parlement heeft de plannen nu bekeken en een overtuigende meerderheid heeft in een resolutie zijn afkeuring uitgesproken over de Duitse tolplannen. Eind 2016 sloot commissaris Bulc nog een deal met de Duitse verkeersminister Dobrindt over aanpassing van het Duits tolplan. Onderdeel van die deal was, dat de Commissie de juridische procedure zou stoppen die zij tegen Duitsland was gestart.

De ANWB is tegen de Duitse tolplannen en is verheugd dat haar bezwaren door het Europees Parlement worden gedeeld. Dit is ook een belangrijk signaal in de richting van al die mensen mensen die zich eerder tegen de Duitse plannen hebben uitgesproken, niet alleen in Nederland maar ook in de andere buurlanden.

De resolutie is niet bindend, maar de ANWB voorziet dat commissaris Bulc hiermee onder zware druk komt te staan. Met deze uitkomst ontkomt commissaris Bulc er niet aan om de inhoud van de deal te openbaren en de ommezwaai in de juridische procedure te verklaren. Hier is door de ANWB in november 2016 ook al om gevraagd.

Lees ook:Duitse tolplannen gaan door, Nederland en Oostenrijk naar de rechter
Lees ook:ANWB niet blij met nieuwe Duitse tolplannen
Lees ook:Discriminatie? Europa sleept Duitsland voor de rechter om tolplannen
Lees ook:Nicht so toll: Duitsland gaat akkoord met nieuwe tolplannen
Lees ook:Sehr Toll: Autobahn nog even gratis

Geen reacties // Reageer