Zikavirus: RIVM adviseert zwangere vrouwen om alert te zijn op reis

Hoewel de internationale noodsituatie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is opgeheven, blijft alertheid voor het zikavirus noodzakelijk. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden moeten nog steeds rekening houden met het zikavirus wanneer zij op reis willen gaan.

Sinds mei 2015 is er een zikavirusuitbraak in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief het Caribisch gebied. Het zikavirus kan aangeboren afwijkingen veroorzaken, waaronder microcefalie (kleine schedelomvang).

Zwangere vrouwen die naar een land willen reizen met een hoog risico om zikavirus op te lopen, wordt aangeraden dit uit te stellen tot na de zwangerschap. Vrouwen die zwanger willen worden en naar een land reizen waar zikavirus voorkomt, wordt geadviseerd om de zwangerschap uit te stellen tot minimaal 1 maand na terugkomst.

Het zikavirus kan sporadisch via seksueel contact worden overgedragen. Het virus is namelijk in het sperma gevonden. De kans om zo besmet te raken met het zikavirus wordt echter als heel klein ingeschat. Om deze besmetting helemaal te voorkomen wordt aan mannen die in landen zijn geweest met een hoog risico om zikavirus op te lopen, geadviseerd om gedurende twee maanden een condoom te gebruiken. Zeker wanneer zij seks hebben met een zwangere vrouw.

Het zikavirus  wordt verspreid door de gelekoortsmug, of denquemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Een infectie met zikavirus verloopt meestal vrij mild. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wel is wetenschappelijk bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

 

Lees ook:Zwanger en vakantieplannen? Ga niet naar Miami!
Lees ook:RIVM adviseert zwangere vrouwen: Reis niet naar landen waar het zika-virus heerst
Lees ook:Zika-virus: Tientallen reizigers willen reis omboeken
Lees ook:Op vakantie naar Brazilië? Pas op voor het Zika virus
Lees ook:Zika-virus: 20 Nederlanders besmet, cabinepersoneel mag dienst ruilen

Geen reacties // Reageer