Toeristen op de vlucht voor bosbranden Zuid-Europa

bosbrand-bosbranden

Het is bloed- en bloedheet in het zuiden van Europa. De temperaturen in Spanje en grote delen van Griekenland lopen op tot wel 45 graden. Er is al weken geen druppel regen gevallen en de grond is kurkdroog. Dat zorgt weer voor bosbranden in diverse landen, vaak in gebieden waar nu juist veel toeristen zijn. Toeristen moeten op de vlucht. Hieronder een overzicht van waar de bosbranden woeden.

Italië

In Midden- en Zuid-Italië woeden nu meer dan duizend, al dan niet aangestoken, bosbranden. De getroffen provincies zijn Lazio, Toscane, Campania, Calabrië en Apulië. Bij de populaire badplaats Ostia ten zuidwesten van Rome woeden nu drie branden. De burgemeester van Rome (Lazio) spreekt van een grote ramp.

Het brandt ook rond de berg Vesuvius bij Napels, op het eiland Elba, de Tremiti eiland en bij Olbia op Sardinië. Een persoon is even buiten Napels overleden toen hij aan de vlammen wilde ontsnappen. Volgens de Alarmcentrale zijn er geen Nederlanders getroffen. Het is met temperaturen tot 40 graden erg warm en de laatste dagen worden op veel plaatsen op het eiland branden gemeld. Sicilië staat in brand met brandhaarden op 125 verschillende plaatsen.

Kroatië
Nog altijd teisteren bosbranden de Adriatische kust. In Srinjine, in de buurt van Split, zijn toeristen geëvacueerd. Het vuur heeft er een aantal huizen en kantoren in de as gelegd en ook een kleuterschool, een deel van het kerkhof en olijfbossen. De aanhoudende droogte zorgt nog steeds voor veel bosbranden langs de Adriatische kust. Ook op het bij Nederlandse populaire schiereiland Istrië zijn er branden, onder meer bij de historische stad Pula. De hevige noordenwind zorgt ervoor dat de branden groter zijn dan andere jaren. Ook het blussen ervan is daardoor extra moeilijk

Montenegro
De natuurbranden op Montenegro zijn het hevigst op het schiereiland Lustica (aan de ingang van de Baai van Kotor) in het zuiden van Montenegro. Het droge, warme weer en harde wind maakt het bijzonder moeilijk om het vuur te bestrijden. Het vuur is dan ook in de buurt van huizen en campings gekomen en een honderdtal toeristen zijn per boot geëvacueerd. De afgelopen dagen waren er al meer bosbranden in het land, dat getroffen wordt door een hittegolf met temperaturen tot 40 graden Celsius. De branden woeden niet alleen langs de kust, maar ook rond de hoofdstad Podgorica.

Griekenland
De afgelopen dagen zijn er op meer dan vijftig plaatsen in het hele land branden uitgebroken. Er zijn o.a branden gemeld op de eilanden Kreta en Zakynthos, en in de buurt Porto Rafti bij Athene. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

Portugal
Opnieuw woeden bosbranden in het binnenland van Portugal. Een maand geleden vielen 64 doden en raakten 250 mensen gewond bij een bosbrand even ten zuiden van Coímbra. Daar in de buurt is sinds zondag 16 juli het vuur opnieuw opgelaaid. In het noorden bestrijden sinds maandag 17 juli 500 brandweerlieden een vuurzee ten oosten van de stad Vila Real. Over eventuele gewonden is niets bekend.

Ga je naar 1 van de bovenstaande getroffen gebieden? Neem dan contact op met je touroperator.

Bron: ANWB

Lees ook:Bosbranden Zuid-Frankrijk: Snelwegen gesloten, Nederlandse toeristen geëvacueerd
Lees ook:Bosbranden houden Zuid-Europa in zijn greep
Lees ook:Ergste bosbrand ooit in zuidwest Turkije
Lees ook:Bosbranden Zuid-Frankrijk: Branden onder controle, campings nog niet veilig
Lees ook:Bosbranden: Noodtoestand uitgeroepen op Chios

Geen reacties // Reageer