Aardbeving Kos: Nederlander gewond, inventarisatie touroperators en naschokken

kos

Bij een aardbeving vannacht vlakbij Kos zijn 2 toeristen omgekomen op het eiland. Er is veel schade ontstaan aan gebouwen en toeristen mogen nog niet terug nar de (hotel)kamers. Touroperators zijn nu aan het uitzoeken wat ze kunnen doen en of ze toeristen moeten evacueren.

De aardbeving sloeg vannacht toe, had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum was in de buurt van de Turkse badplaats Bodrum, wat tegenover Kos ligt. Door de aardbeving ontstond er een klein tsunami, waardoor straten in Kos Stad onderliepen.

Naschokken

Op het moment van de aardbeving waren er veel toeristen aanwezig in de vele barretjes op Kos. Door de beving ontstond er veel schade aan gebouwen. Ook stortte er een bar in waardoor er ook veel gewonden zijn gevallen. De hele dag zijn er nog forse naschokken geweest, waardoor veel toeristen vanavond niet terug naar het hotel willen, maar liever buiten willen slapen.

Touroperators

Touroperators zijn de hele dag al druk bezig met inventariseren hoe het met hun klanten gaat en welke hotels er beschadigd zijn. TUI laat weten dat zij alle 2700 reizigers een sms hebben gestuurd en zijn alle hotels afgegaan om gasten gerust te stellen. Op Facebook schrijft de touroperator het volgende:
In het oude centrum van Kos stad is aanzienlijke schade en moeten nog opruimwerkzaamheden uitgevoerd worden. In Kos stad zijn er twee hotels uit ons TUI/Kras programma die dermate beschadigd zijn dat zij enige dagen hun deuren moeten sluiten en eerst op veiligheid geïnspecteerd moeten worden: Hotel Continental Palace en Hotel Saint Constantin.

Wij zijn met deze vakantiegangers in overleg over het vervolg van hun vakantie. De vluchten naar Kos van zaterdag 22 en zondag 23 juli zullen gewoon volgens planning uitgevoerd worden. Op Rhodos en in Bodrum zijn de hotels operationeel en zijn benodigde opruimwerkzaamheden in volle gang, die vluchten worden ook gewoon volgens planning uitgevoerd. Voor andere vragen over de aardbeving kan contact worden opgenomen met 088-0885885.

Corendon

Corendon laat weten dat enkele hotels te zwaar beschadigd zijn om nog in te verblijven. De touroperator geeft de gasten de keuze: Of verhuizen naar een ander hotel of terug naar huis, De reisleiding helpt iedereen waar nodig. Verder meldt de touroperator het volgende op de website:
Ook met klanten die binnenkort naar een van deze hotels zouden afreizen, wordt contact opgenomen. De eerstvolgende vlucht van Corendon Dutch Airlines naar Kos vertrekt zaterdagochtend en deze vlucht gaat gewoon door. Wanneer Corendon gasten in een niet-beschadigd hotel verblijven maar toch naar huis willen, dan proberen wij een vlucht voor ze te regelen. Wanneer Corendon gasten in de komende week naar Kos zouden gaan en niet meer willen, dan proberen we of we de vakantie kunnen omboeken.

Ook via Sunweb en neckermann verblijven er toeristen op het eiland. Ook zij zijn druk met inventarisatie. Vandaag vertrokken er een paar vluchten naar Kos. Tientallen vakantiegangers kozen het zekere voor het onzekere en gingen niet mee met de vlucht. Sunweb meldt dat er 1 gewonde is gevallen tijdens de aardbeving, het gaat hier om een Nederlandse toerist.

Het reisadvies is niet gewijzigd, wel geeft het ministerie het advies mee om de adviezen van de lokale autoriteiten goed op te volgen. Op Kos en in Bodrum werkt men momenteel met man en macht om alle puin op te ruimen. Mocht je een vakantie hebben gepland naar dit mooie eiland, ga dsn wel, de lokale bevolking krabbelde net een beetje op na 2 slechte jaren.

Lees ook:Aardbeving Griekenland: 2 toeristen omgekomen op Kos
Lees ook:Aardbeving Kos: Touroperators evacueren nog geen toeristen
Lees ook:Corendon stopt met vluchten Groningen-Bodrum
Lees ook:Service bij hotels vaak apart op de rekening
Lees ook:Agendapuntje: Een weekje relaxen op Kos

Geen reacties // Reageer