Zwarte Zaterdag: Topdrukte op Europese snelwegen

De bouwvak is begonnen, het hele land heeft vakantie. Morgen gaan er dus veel mensen op vakantie, maar er komen ook veel vakantiegangers weer thuis. Morgen is de 2e Zwarte Zaterdag en dat gaat gepaard met lange files op veel Europese wegen.

Vandaag was het al flink druk op de wegen, er stond maar liefst 1.000 kilometer file. En morgen zal dat alleen maar erger worden. Naar huis terugkerende Nederlanders zullen dit weekend rekening moeten houden met veel vertraging op de Europese wegen. Vooral in Frankrijk en Duitsland worden lange files verwacht. De Franse verkeerspolitie zet zich schrap voor een tweede zwarte zaterdag op de wegen in de Rhônevallei (A6/A7). In Italië staat de drukste zaterdag van het jaar voor de deur.

Hoewel de langste files op de doorgaande Europese wegen naar het zuiden staan, wordt de drukte in noordelijke richting ook steeds groter. Veel vakantiegangers uit West- en Noord-Europa keren huiswaarts.

Afgelopen weekend was het al druk op de wegen in Noord-Duitsland richting Scandinavië. Tussen Hamburg en de Duitse grens stonden lange files op de A7. Dat scenario zal zich zaterdag herhalen. In Zuid-Duitsland staan files rond Karlsruhe, waar werkzaamheden zijn aan de A5. Ook op de A8 tussen Salzburg en München en de A3 tussen Frankfurt en Neurenberg loopt het verkeer vast.

Wie in Frankrijk onderweg is van of naar de zomerzon krijgt net als afgelopen weekend te maken met topdrukte op de weg. Vooral zaterdag wordt een dag vol files. De langste files staan op de snelweg A7 tussen Lyon en Orange. Maar ook de A9 zal af en toe rood zien van de remlichten, vooral bij Narbonne en Montpellier.
Vorig jaar stond er op de ‘tweede zwarte zaterdag’ ruim 600 km file.

In Oostenrijk is de Fernpasroute (B179) naar Duitsland een belangrijk knelpunt, net als de Karawankentunnel (A11) van en naar Slovenië. Daar kan de wachttijd makkelijk oplopen tot twee uur.

Op de wegen in Zwitserland is de Gotthardtunnel de belangrijkste flessenhals. Zowel vanuit Luzern als vanuit Chiasso staan zaterdag en zondag urenlang files op de A2.

In Spanje is de zomervakantie begonnen. Vooral in het weekend is het daardoor druk op de routes langs de kust en bij de Spaans/Franse grens.

In Italië staat de drukste weekend van het jaar voor de deur. Daar begint dit weekend voor miljoenen inwoners de zomervakantie. Dat zal niet alleen te merken zijn op de uitvalswegen van steden als Turijn, Milaan en Florence maar ook op de snelwegen naar de Adriatische kust en de Bloemenriviera.
In Italië is het tot en met het weekend extreem heet. In het midden van het land, met name in Toscane en Umbrië, wordt het dagelijks meer dan 40 graden celsius in de schaduw. Vooral in de grote steden is de hitte bijna ondraaglijk. Aangeraden wordt tussen 12.00 en 18.00 uur de schaduw op te zoeken.

Bron: ANWB

Lees ook:Zomervakantie: ANWB waarschuwt voor lange files in Frankrijk zaterdag
Lees ook:Zaterdag: Files op wegen vanuit de Alpen
Lees ook:Zaterdag: Files van en naar de wintersport
Lees ook:Dit weekend: Lange files verwacht richting Zuid-Europa
Lees ook:Zwarte Zaterdag: Weer filerijden op Europese wegen

Geen reacties // Reageer