Vulkaanuitbarsting Bali: Luchthaven gesloten, KLM schrapt vluchten, toeristen gestrand

 

De vulkaan Agung op Bali is al een tijdje onrustig. Afgelopen week kwam het 2 keer tot een uitbarsting. En dat heeft gevolgen voor het eiland. Vliegvelden zijn gesloten en tienduizenden toeristen kunnen geen kant op.

Door de enorme hoeveelheid as die de vulkaan uitstoot hebben de autoriteiten op het eiland code rood afgekondigd. De vulkaan stoot nu alleen nog maar as en koude lava uit, maar de vulkaan kan elk moment opnieuw uitbarsten, waardoor er ook lava vrij zal komen. Door de as is een enorme aswolk ontstaan waardoor vliegtuigen niet meer mogen landen of vertrekken. Gisteren werd het vliegveld van het nabije eiland Lombok al gesloten. Vandaag hebben de autoriteiten de internationale luchthaven van Bali, , zojuist gesloten. Er zijn nu 445 vluchten geschrapt, 59.000 reizigers zijn hierdoor gedupeerd.

Ook KLM vliegt niet meer naar Bali. Gisteren werd er al een vlucht geschrapt, het is maar de vraag of KLM vandaag wel naar het toeristische eiland vliegt. Er verblijven nu 330 toeristen via TUI, 250 via Corendon op het eiland. De toeristen ervaren geen problemen door de uitbarsting. De hotels  liggen zo’n 70 kilometer van de vulkaan af.

Omwonenden moeten wel vertrekken, 40.000 inwoners zijn geëvacueerd. Tienduizenden mensen die in een straal van 10 kilometer om de vulkaan wonen moeten ook vertrekken. Op het eiland zijn luide knallen van de vulkaan te horen, autoriteiten vrezen voor een grotere uitbarsting, waardoor er ook lava- en modderstromen kunnen ontstaan.

Lees ook:Vulkaan Etna uitgebarsten, ook vandaag hinder voor vluchtverkeer
Lees ook:Vulkaan op Italiaans eiland Stromboli spuwt lava
Lees ook:Actieve vulkaan: Noodtoestand in Ecuador uitgeroepen
Lees ook:800 mensen geëvacueerd vanwege mogelijke nieuwe vulkaanuitbarsting in IJsland
Lees ook:Aswolk Bali: Vliegvelden gesloten, vluchten geannuleerd, toeristen gestrand

Geen reacties // Reageer