Hoe kun je verantwoord reizen?

Duurzaam reizen is een begrip dat je steeds vaker hoort. Diverse reisorganisaties besteden hier aandacht aan in hun brochures, op websites en allerlei andere communicatiemiddelen. Duurzaam reizen is belangrijk, wil je in de toekomst nog net zulke mooie reizen maken als nu. Tijdens het reizen in niet-westerse landen krijgen reisbegeleiders regelmatig te maken met situaties die vragen oproepen maar waar geen standaard oplossing voor is.
- Wat doe je met afval tijdens een kampeersafari?
- Kun je deelnemers adviseren om te gaan quadbiken in de woestijn?
- Wat zeg je tegen groepsleden die pennen en ballonnen aan kinderen uitdelen?
- Hoe maak je duidelijk dat bepaalde mensen liever niet gefotografeerd worden?
- Kun je met je groep ongevraagd een schooltje bezoeken?

Bij dit soort vragen wordt stilgestaan in het nieuwe boek ‘Duurzaam reizen en de dilemma’s van reisbegeleiders‘. Dit boek pretendeert niet om pasklare antwoorden te geven. Daarvoor zijn veel dilemma’s te zeer situatie- afhankelijk:in een andere cultuur of context is er mogelijk helemaal geen sprake van een dilemma. Wel gaat het in op een aantal belangrijke vraagstukken en schetst het een kader dat houvast biedt om standpunten ten aanzien van duurzaam reizen te funderen en over te dragen.

Dit boek is geschreven voor reisleiders, maar is ook nuttig voor de fanatieke reizigers die bewust om willen gaan met de natuur en cultuur van het land dat je gaat bezoeken.

 

bron: www.tourpress.nl 

Lees ook:Duurzaam reizen belangrijk thema Vakantiebeurs
Lees ook:Review: Handboek Ecoreizen
Lees ook:1599 kilometer tussen Amsterdam en Gouda + winactie!
Lees ook:365 dagen onderweg heerlijk leesvoer
Lees ook:Braziliaans Bonito duurzaamste bestemming ter wereld

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hoe kun je verantwoord reizen?

 1. Simon

  Het hoeft niet direct diefstal te zijn

  Meneer had er even een bronvermelding bij moet plaatsen en dan is alles weer okey

    /  
 2. vincent van loon

  Lijkt mij een leuk boek echter is het leuker om een reis te boeken waarbij een plaatselijke gids bij betrokken is. Dan kan je al je vragen over het land, volk, cultuur, natuur enz. aan de gids vragen. Een goed opgeleide gids uit Nederland weet vaak half niet zoveel van het land en de cultuur als een locale gids. Mijn voorkeur gaat uit naar een locale gids.

    /  

Comments are closed.