China, portrait of a country

Ben jij een groot fan van China en wil je meer over de achtergrond van het land te weten komen? Dan is het boek China, Portrait of a Country (Taschen) wellicht iets voor jou. Hierin zie je het land door de lens van 88 Chinese fotografen sinds 1949.

In het boek zie je hoe de Chinese mensen zich hebben ontwikkeld en de draad keer op keer weer hebben opgepakt wat erin heeft geresulteerd dat ze nu een van de economische supermachten zijn geworden. Het boek laat zien hoe het de Chinezen is vergaan sinds 1949 en wat ze hebben doorstaan. Om het voor de lezer makkelijker te maken, zijn de politieke gebeurtenissen bij de foto's genoemd zodat je weet in welke tijd het zich afspeelt.

Het jaar 1949 was belangrijk voor de Chinezen. De Volkrepubliek China werd uitgeroepen met Mao Zedong als voorzitter. In 1954 nam China een nieuwe grondwet aan. Deze omschreef China als een socialistische volksrepubliek en het gematigde beleid werd overboord gezet. In de daaropvolgende jaren werden verschillende politieke campagnes opgezet. Een daarvan was de Grote Sprong Voorwaarts.  Mao wilde via enkele "grote sprongen" China wilde omvormen
tot een moderne, zelfvoorzienende en gecollectiviseerde natie. Het platteland werd gecollectiviseerd en iedereen moest staal produceren. Maar zonder ijzererts betekende dit in de praktijk dat ieder een hun bestek aan het omsmelten was.

Een ander boeiende campagne hield in dat de mussen moesten worden uitgeroeid omdat deze de oogst zouden verstoren. Alleen zorgde dit weer voor een sprinkhanenplaag die leidde tot hongersnoden waarbij miljoenen Chinezen doodgingen.

De Culturele Revolutie had verregaande gevolgen voor de Chinezen. Eigenlijk was het niets meer geweest dan een manier om kritiek te voorkomen (niemand durfde iets te doen uit angst om opgepakt te worden) en voor Mao om zijn macht te vergroten. in 1976 overleed hij waarna er langzaam een nieuw China herrees. Hoewel de persoonsverheerlijking van Mao belachelijke vormen aannam was hij bij de Chinezen niet zo populair. Nog altijd heerst er de angst om voor je mening op te komen vanwege de gevolgen.

In de foto's van China Portrait of a Country is te zien hoe het volk tot bloei is gekomen ondanks al deze dingen. Het is een soort ode aan het doorzettingsvermogen van de Chinezen om te breken met het verleden en niet bij de pakken neer te zitten, ondanks alle ellende en beperkingen die ze zijn opgelegd. Je krijgt een beeld van de tegenstellingen die er heerst en en van de belangrijke keerpunten in de geschiedenis van het land, bijvoorbeeld de eerste raket en het drama op het Tiananmen plein door de ogen van de gewone mensen. 

De release valt samen met de Olympische Spelen die in China gehouden worden. Dat gegeven geeft de beelden een extra lading. China, Portrait of a Country is een mooi boek met sprekende beelden die je over de geschiedenis leren en een bijzondere kijk geven in de achtergrond. Een absolute aanrader!

 

Lees ook:De leugens van China tijdens de Olympische Spelen
Lees ook:Boekentip: Architecture in China
Lees ook:“Whele do you come flom?” Verbod op slecht Engels spreken in China!
Lees ook:Chineze toeristen enorme bron van inkomsten
Lees ook:Ja dit is een foto

Geen reacties // Reageer