Eric Corton gaat strijd aan met kabinetsbeleid en pleit voor hervorming ontwikkelingssamenwerking

3FM DJ Eric Corton was gisteravond te gast in het praatprogramma Pauw en Witteman, waar hij zijn eerste boek ‘Wilde Wereld’ presenteerde. In het tv-programma vertelde hij indrukwekkende verhalen over zijn belevenissen tijdens zijn reizen door Afrika voor Serious Request. In de studio was ook PVV-er Hero Brinkman te gast en zoals bekend wil de PVV flink snijden in ontwikkelingssamenwerking. Er ontstond een goede discussie, waarbij Eric pleitte voor hervorming van de ontwikkelingssamenwerking, maar absoluut niet voor afschaffing of grofweg snijden in de budgetten. Een overtuigend pleidooi, die Eric kracht bijzette door een indrukwekkend verhaal over een 5-jarig meisje uit oostelijk Congo.In het regeer en gedoogakkoord van het kabinet Rutte staat dat er 1 miljard bezuinigd gaat worden op ontwikkelingssamenwerking. Geert Wilders van de PVV en Mark Rutte van de VVD willen flink het mes zetten in de budgetten. Over de wijze waarop deze bezuinigingen doorgevoerd zullen gaan worden zullen pittige discussies gaan ontstaan. Eric Corton lijkt deze discussie, zichtbaar geëmotioneerd, publiekelijk aan te zwengelen. Tijdens Serious Request, vlak voor kerst, zal dit waarschijnlijk ook veelvuldig een onderwerp van discussie zijn van Eric en de drie DJ’s in het Glazen Huis. En terecht! Iemand als Eric weet waar hij het over heeft en bracht gisteren zijn standpunt heel helder aan het voetlicht. Het grofweg snijden zonder een goed doordacht plan gaat ten koste van de arme mensen op deze wereld die absoluut onze hulp uit het westen nodig hebben om ook maar een beetje een toekomst te hebben. De ‘eigen volk eerst’ mentaliteit van de PVV is nogal egoïstisch en ik hoop dan ook dat het kabinet Rutte serieus gaat luisteren naar Eric en andere voorvechters van een zorgvuldig hervormingsbeleid.

Een jaar of 5 geleden maakte ik mijn radiodebuut in het reisprogramma Weg met BNN. Eric Corton was toen invalpresentator van het programma en vertelde me toen dat hij eigenlijk niet zo’n reisfreak is. Toch maakt hij al jaren voor 3FM Serious Request de meest indrukwekkende reizen naar afgelegen gebieden waar zich stille rampen voordoen. Hij maakt elk jaar met enorme passie reportages voor radio en tv voor het Rode Kruis. Komende dinsdag vertrekt Eric naar Uganda om daar voor Serious Request 2010 verslag te doen van de aids problematiek daar. Het Glazen Huis van Serious Request staat dit jaar in Eindhoven. De week voor kerst zullen drie 3FM DJ’s zich daarin weer opsluiten om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. De actie staat dit jaar in het teken van Aids.

Wilde Wereld. Afrikaanse Verhalen

Door zijn reizen voor 3FM Serious Request naar Afrika kreeg Eric zoveel indrukken te verwerken, dat hij het van zich moest afschrijven in een boek. Het leverde een 160 pagina’s tellend verhaal op dat je inzicht geeft in de problematiek van Afrika, Wilde Wereld. Afrikaanse Verhalen.

Lees ook:Eric Corton op mijnenjacht in Cambodja
Lees ook:Zwitserland eerste bestemming sinds ziekteverlof Floortje Dessing
Lees ook:1599 kilometer tussen Amsterdam en Gouda + winactie!
Lees ook:WK Voetbal in Zuid Afrika, de do’s and don’ts voor oranje supporters
Lees ook:Aantal Malaria infecties neemt af; 863.000 mensen overleden in 2009. Steun Serious Request!

Geen reacties // Reageer