Review: Handboek Ecoreizen

Al meer dan een halfjaar stond het Handboek Ecoreizen op mij te wachten in mijn boekenkast. Eigenlijk is het boek al een oudje, het werd uitgegeven in 2008 door National Geographic. Het boek wordt door de tijd heen echter steeds maar belangrijker en actueler, dus ik vond het ook hoog tijd worden om er eens voor te gaan zitten.

Als reiziger loop je er misschien, net als ik, wel eens tegenaan dat je denkt: ‘Als mijn kinderen dit over dertig jaar ook nog maar kunnen ervaren’, of dat je je schuldig voelt vanwege de armoede in het land waar je op bezoek bent. Zelf wil ik me nog wel eens schuldig voelen over mijn gemakzucht: ik pak liever de auto dan dat ik uit moet zoeken hoe ik met het openbaar vervoer ergens kan komen. Allemaal gedachtes en gevoelens waarvoor het Handboek Ecoreizen tips geeft.

Stel je jezelf vragen als ‘Hoe kan ik mijn olieverbruik voor reizen verminderen, zodat ook mijn kleinkinderen deze belangrijke bron nog kunnen benutten?’, ‘Hoe kan ik het best mensen helpen om hun taal en gemeenschap levend en levensvatbaar te houden?’ en ‘Kan ik met mijn reizen een bijdrage leveren tot het verlichten van de armoede van anderen?’ dan zit het er dik in dat je (al dan niet onbewust) een ecoreiziger bent.

In het Handboek Ecoreizen staan een heleboel ecobestemmingen, verdeeld in vijf categorieën: stad, natuur, avontuur, ontspanning en cultuur. Daarnaast worden er een heleboel tips gegeven over ecoproducten die je kunt gebruiken tijdens je reis (denk daarbij aan slippers van gerecycled materiaal of waterfilters), maar ook informatie over wie of wat nou eigenlijk verdient aan toerisme. Wist je bijvoorbeeld dat Australië, Maleisië, Thailand, Vietnam en China het meest verdienen aan toerisme? Dat is niet alleen te wijten aan het feit dat toeristen daar veel geld uitgeven, maar ook omdat de inwoners van deze landen in verhouding minder uitgeven in de toeristenindustrie in andere landen.

Wat in dit boek voor mijn als een eye-opener werkte was dat je bij ecoreizen eigenlijk niet hoeft in te leveren op luxe of plezier. Waar je op inlevert is de tijd die je investeert in de voorbereiding van je reis, en wellicht op je vervoersmiddel (wat overigens niet hoeft te betekenen dat je voortaan altijd het vliegtuig of je auto moet laten staan).

Het Handboek Ecoreizen is een goed naslagwerk voor wanneer je op zoek gaat naar een bestemming of een hotel waar je met een gerust hart naartoe kunt gaan. Het staat bomvol nuttige tips en is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Ik hoop er nog veel gebruik van te gaan maken.

Volg Travel.blog.nl ook op TwitterFacebook en Bloglovin

Dit vind je misschien ook interessant: Tips voor een duurzaam verblijf tijdens je reis

Lees ook:365 dagen onderweg heerlijk leesvoer
Lees ook:Passeer alle lengtecirkels voordat je je reis een ‘wereldreis’ mag noemen
Lees ook:Duurzaam overnachten in ecolodge Zweden
Lees ook:ADV: Huur je auto, caravan of camper voordelig en snel via Huren.nl
Lees ook:Travelinspiration #8 Ziekenhuisbezoek in Jamaica

Geen reacties // Reageer