Duitse machinisten staken woensdag en donderdag

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Duitse machinisten en de vakbonden hebben gedreigd met een staking. En woorden worden nu omgezet in daden, want de Duitse spoorwegen gaan woensdag en donderdag staken.

De vakbonden en de spoorwegen zijn al heel lang met elkaar in gesprek over de arbeidsvoorwaarden. De vakbond GDL wil namelijk een loonsverhoging van 5% en vermindering van de arbeidstijd met een uur per week.  Vrijdag gingen de 2 partijen voor de 16e keer met elkaar praten, maar kwamen er weer niet uit.

Woensdag en donderdag zullen er geen passagierstreinen door Duitsland rijden. Goederentreinen staan zelfs tot vrijdag stil. Of de staking ook gevolgen heeft voor Nederlandse reizigers is nog niet helemaal duidelijk. Onzeker is ook of de internationale treinen wel of niet zullen rijden.

In 2014 legden de machinisten ook al 4 keer het werk neer. Treinen reden niet en de werkonderbrekingen leidden tot een massale ontwrichting van het Duitse treinverkeer. Volgens de voorzitter van de vakbond is de werkgever er slechts op uit tijd te winnen. Hij zei dat de spoorwegen “champagne voor de bestuurders en droog brood voor het treinpersoneel” hebben aangeboden.

Een andere vakbond EVG is al akkoord met andere arbeidsvoorwaarden, maar veel machinisten zijn lid van de GDL.

Heb jij dus plannen om morgen met de trein naar Duitsland te gaan reizen? Ik zou gewoon in Nederland blijven, aangezien onze zuiderburen ook het werk neerleggen. Heb je al een reservering gemaakt, dan zal je via de mail geïnformeerd worden of je trein geschrapt is.

Lees ook:Spoor bijster: Machinisten Duitse Spoorwegen dreigen met staking
Lees ook:Langste treinstaking ooit: Duitse machinisten vanaf morgen in staking
Lees ook:Duitse machinisten dreigen weer met staking
Lees ook:Tubestrike: Londense machinisten willen eind augustus weer staken
Lees ook:Staking Duitse spoorwegen weer voorbij

Geen reacties // Reageer