Terreurdreiging Egypte: Touroperators halen toeristen op en schrappen reizen

sinai

Een week geleden stortte er een Russisch vliegtuig neer in Egypte. Het onderzoek naar deze crash is nog steeds in volle gang, maar er zijn sterke vermoedens dat het vliegtuig een bom aan boord had. Touroperators uit de hele wereld nemen het zekere voor het onzekere, halen alle toeristen op en schrappen alle reizen naar Egypte. Een ramp voor het toerisme in Egypte.

Lichtflits en explosie
Het vliegtuig, met alleen maar Russen aan boord, vloog afgelopen zaterdag van Sharm el-Sheikh naar Sint-Petersburg. 25 minuten daarna verdween het vliegtuig van de radar en vonden reddingswerkers het wrak. Het vliegtuig vloog boven de Sinaï, een gebied waar veel terreurgroepen actief zijn. Het onderzoek is in volle gang, maar Amerikanen hebben op satellietbeelden een lichtflits gezien en op één van de zwarte dozen is een explosie te horen.

Nederlandse en Britse autoriteiten besloten woensdag al om niet meer van en naar Sharm el-Sheikh te vliegen. In de loop van vrijdag kwamen daar steeds meer landen bij, die niet meer naar Egypte wilden vliegen. Gisteren besloten veel touroperators om alle toeristen uit Sharm el-Sheikh, maar ook uit andere badplaatsen, weg te halen en terug naar huis te brengen.

Zonder koffers het vliegtuig in
Dat ging niet zonder slag of stoot, toeristen moesten hun koffers namelijk op het vliegveld laten staan. Alleen handbagage mocht nog maar mee het vliegtuig in. De Britten denken namelijk dat een medewerker van het vliegveld van Sharm el-Sheikh een bom in het vrachtruim van het vliegtuig heeft geplaatst, vlak voordat deze naar Rusland vertrok. Op het vliegveld is het ook vandaag een chaos, journalisten mogen niet eens meer filmen.

Corendon
Corendon haalt vandaag 350 Nederlanders op uit de Egyptische badplaatsen Hurghada en Marsa Alam. Corendon heeft gisteren besloten om alle vluchten naar Egypte voor de komende tijd te schrappen. De vluchten tot 18 december zijn geschrapt, of Corendon daarna weer naar Egypte gaat vliegen, is nog onbekend.

Neckermann en TUI
Ook Neckermann Reizen heeft alle reizen naar Egypte geschrapt. Tot 12 november brengen zij geen nieuwe gasten meer naar het land. Komende dinsdag haalt Neckermann met een vliegtuig van Transavia 44 Nederlanders op uit Sharm el-Sjeikh. OOk TUI brengt geen nieuwe gasten meer naar Sharm el-Sjeikh. Tui brengt morgen en dinsdag 200 Nederlanders naar huis, zij verblijven nu nog in Sharm el-Sjiekh. De Nederlanders hebben de keuze om naar huis of naar een andere bestemming te vliegen.

Repatriëring
Ook Rusland heeft gisteren besloten om alle vluchten naar Egypte te schrappen. 79.000 Russen zijn nu gestrand in Egypte. Rusland heeft besloten om alle Russen uit het land weg te halen en hebben vandaag een luchtbrug opgezet om alle toeristen veilig en snel uit het land weg te halen. Rusland stuurt dit weekend in totaal 93 lege vliegtuigen om alle Russen op te halen.

Tombes geopend
Langzaamaan vertrekken alle toeristen uit de Egyptische badplaatsen. Een enorme klapt voor het toerisme in Egypte, dat al sinds 2011 niet zo goed loopt. Egypte was een populaire bestemming voor de Russen, maar het is de vraag of de Russen straks nog wel op vakantie willen naar dit mooie land. Egypte wil graag dat toeristen het land blijven bezoeken en hebben daarom donderdag 3 tombes geopend bij de stad Luxor. Het gaat onder andere om de tombe van Huy, onderkoning onder farao Toetanchamon. Het is de eerste keer dat de tombes open zijn voor publiek.

Morgen zullen de eerste resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de crash van het vliegtuig bekend worden gemaakt.

 

Lees ook:Na vliegtuigcrash: Minder toeristen naar Egypte
Lees ook:Op vakantie naar Sharm el-Sheikh? Vlucht gratis omgeboekt
Lees ook:TUI schrapt tot 18 december alle vluchten naar Sharm el-Sheikh
Lees ook:Voorlopig geen vluchten van en naar Sharm el-Sheikh
Lees ook:TUI schrapt tot april 2016 alle reizen naar Sharm el-Sheikh

Geen reacties // Reageer